23948sdkhjf

Byggeriets B-hold tæller 20.000 østarbejdere

Der findes nu A og B hold i den danske byggebranche. B-holdet består af godt 20.000 østarbejdere, hvoraf kun et fåtal er medlem af en dansk fagforening. Fagfolk frygter, at det på sigt trækker branchen ned.
Der tales nu om A-hold og B-hold i den danske byggebranche. B-holdet består af godt 20.000 østarbejdere, der befinder sig i Danmark i øjeblikket og som i størstedelen af tilfældene ikke er medlem af en fagforening.

Ud af 100 østarbejdere er kun tre medlem af en dansk fagforening. Det er den direkte årsag til at gæstearbejderne sjældent får det samme i lønningsposen som de danske kolleger. Det skriver LO i Ugebrevet A4.

Søren Kaj Andersen er leder af Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet og har været med til at undersøge forholdene i bygge- og anlægsbranchen.

- Konsekvenserne kan blive, at vi får et A og et B-hold på bygge og anlægsmarkedet, hvor B-holdet af østeuropæere ikke får det samme i løn som danskerne. Vi har i dag et velfungerende arbejdsmarked, hvor vi har sikret, at der ikke er nogle grupper, der underbyder andre. Hele det system kan blive undermineret med det her, siger Søren Kaj Andersen til Berlingske Business.

Hvis danskerne forsat vælger at lukrere på de mange ikke-organiserede østarbejdere, kan det på sigt give byggebranchen et dårligt ry og resultere i, at mange danskere ikke ønsker at uddanne sig til håndværkere. Desuden er der jo altid en vis fare for at organiserede håndværkere presses ud af ikke-orgniserede håndværkere, den dag, der ikke er helt så meget aktivitet i branchen, og virksomhederne må lade folk gå.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078