23948sdkhjf

Lavenergihuse afliver myten om det utætte hus

Det er en sejlivet myte, at tætte huse giver dårligt indeklima. I virkeligheden opnås det bedste indeklima med kontrolleret, behovsstyret ventilation – det er lavenergihuset i Seest ved Kolding et godt eksempel på
Myten om, at huse skal kunne ”ånde” ved at tillade luftstrømme gennem klimaskærmen, lever i bedste velgående. Men selvom det er vigtigt for indeklimaet, at der er et godt luftskifte i et hus, går den bedste vej til dette via kontrolleret ventilation. Det finder man i lavenergihuset i Seest ved Kolding, som Rockwool International A/S har udviklet.

Huset er tæt og uden luftstrømme gennem isoleringslaget. Ikke desto mindre er indeklimaet langt bedre end i langt de fleste almindelige boliger, fordi ventilationen sker gennem optimale ventilationskanaler og –anlæg. Det fremgår også af en undersøgelse foretaget af Statens Byggeforskningsinstitut (SBi):

- Vores målinger af ventilationen i huset viser, at det gennemsnitlige luftskifte ligger på lidt mere end 0,3 gange pr. time, hvilket betyder, at huset i løbet af en time bliver tilført en luftmængde svarende til ca. en tredjedel af huset volumen. Og husets beboere giver udtryk for, at de aldrig har boet i et hus med bedre indeklima, fortæller seniorforsker Niels Christian Bergsøe fra SBi.

Utætheder kan give problemer
Lavenergihuset er forsynet med en meget tyk Rockwool isolering på mellem 200 og 550 mm i de forskellige konstruktioner, som sammen med et særligt energidesign har fjernet langt de fleste kuldebroer. Dermed sker der ikke et uventet energitab via vinduer og fundament, hvilket både skaber det gode indeklima og begrænser varmeudgiften til kun ca. 167 kr. om måneden. Samtidig undgår man, at tilfældige luftstrømme via utætheder giver grobund for problemer i konstruktionerne.

- I en utæt bygning styres ventilationen af, hvor meget det blæser udenfor, og ikke af behovet indenfor. Samtidig trækker de luftstrømme, der går gennem et utæt isoleringslag, varm fugtig luft ud i væg og loft, som afgiver fugt til konstruktionen, når den afkøles. Det kan resultere i skimmelsvamp og dermed dårligt indeklima, forklarer udviklingschef Lasse Toft fra Rockwool.

Kilde: Rockwool International A/S

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062