Støttet boligbyggeri på historisk lavpunkt
Byggeriet af støttede boliger nærmer sig nu et historisk lavpunkt. Antallet af afgivne tilsagn til støttet boligbyggeri er faldet med 95 % på bare ét år. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri. For første gang i 10 år bliver der ikke afgivet et eneste tilsagn til ungdomsboliger i Danmark.
På landsplan blev der i 2007 afgivet 470 tilsagn til at bygge støttede boliger (herunder både almene familieboliger, ungdomsboliger og ældreboliger). Til sammenligning blev der i 2006 afgivet hele 9.834 tilsagn til at bygge almene boliger.
- Udviklingen er dybt bekymrende, og politikerne på Christiansborg og i landets kommuner bør nu tage skeen i den anden hånd. Der er brug for flere boliger til danskere med lav - og mellemindkomster, og især i de større byer samt ikke mindst i Hovedstaden. Når der ikke er boliger, så bliver det endnu sværere for virksomhederne at rekruttere medarbejdere, påpeger Kasper Hyllested, der er konsulent i Dansk Byggeri.
Rammer de unge hårdt
Nedgangen i antallet af tilsagn rammer især ungdomsboliger hårdt. I hele 2007 blev der ikke givet ét eneste tilsagn om ungdomsboliger. Til sammenligning blev der afgivet 460 tilsagn sidste år, i 2005 blev der afgivet 652 tilsagn og i 2002 blev der afgivet hele 1.091 tilsagn.
Det er et paradoks, mener Kasper Hyllested:
- Regeringen har en målsætning om, at halvdelen af alle unge skal have en videregående uddannelse, og den plan går det faktisk meget godt med. Universiteterne har rekordoptag i år. Men samtidig sikrer man ikke, at der er boliger nok til fremtidens behov. Dermed risikerer vi igen at komme i en situation, hvor der er mangel på ungdomsboliger. Og det vil uden tvivl betyde, at endnu flere falder fra uddannelserne, forklarer Kasper Hyllested.
Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk