Nyt anlæg til gadeidræt i Herning
Robuste, formstøbte og enkle moduler i beton og stål, der kan kombineres og farvelægges på et utal af måder - det er konceptet bag de nye gadeidrætsfaciliteter
I går søndag den 10. juni blev der sat yderligere fart på processen, da det fjerde anlæg i Herning bliver indviet ud af i alt otte gadeidrætsanlæg i hele landet. Anlæggene er resultatet af et samarbejde mellem organisationen GAM3 og Realdania.
Robuste, formstøbte og enkle moduler i beton og stål, der kan kombineres og farvelægges på et utal af måder og både bruges til leg, sport og til "at kigge på". Det er konceptet bag de nye gadeidrætsfaciliteter, der nu skal få flere unge i udsatte boligområder til at bevæge sig mere i det daglige.
Modulerne er udviklet af Primus Arkitekter i tæt samarbejde med Realdania og GAM3 samt PingOut-bordtennis og parkour-specialisterne Street Movement. Lokalt har Kulturama, Herning Kommune og Herning Parkour muliggjort realiseringen af projektet.
Åben for alle hele året
De nye gadeidrætsfaciliteter skaber nye samlingssteder, som er åbne for alle - hele året.
I Herning begynder årets Street GAM3 arrangement, med kvalifikation til DM i Street Basket, freestyle Dance Battle og Street Art workshop. Det hele bliver akkompagneret af toner fra nogle af landets dygtigste hiphop DJs.
- Ved at afholde kvalifikationsturneringen i boligområderne kan vi være med til at bygge bro mellem det etablerede klubmiljø og den selvorganiserede idræt, som de unge fra boligområderne dyrker. Det nye anlæg i Holtbjerg vil være den ideelle ramme omkring aktiviteterne.
Med kombination af de unges energi og gadeidrætsanlæggets permanente karakter, er der tale om en nytænkning, som fremover vil sætte nye standarder for forankringen af græsrodsinitiativer på gadeplan, forklarer GAM3s direktør og medstifter, Simon Prahm.
- Gadeidrætsanlæggene er et fint eksempel på, hvordan man med enkle og gennemtænkte fysiske elementer kan skabe gode rammer for et sted at mødes og udfolde sig sammen. Forventningen er, at bedre faciliteter til gadeidræt ikke kun vil gavne de unge, som bruger dem.
Det vil også kunne give mere liv i de udsatte boligområder, fordi aktiviteten ikke gemmes væk som i en traditionel sportshal. Det gør, at gadeidrætten kan bidrage positivt til hele boligområdet, siger Astrid Bruus Thomsen, projektleder i Realdania.
- Det har været et spændende udviklingsforløb og vi glæder os meget til at se hvordan de nye byrum bliver indtaget, både af de arrangerede træninger og i det daglige liv. Det har været fantastisk at mærke engagementet i lokalområdet i forbindelse med udførelsen, hvor de mange forskellige aktører har arbejdet sammen på tværs af boligafdelinger.
Vi håber at de nye byrum med deres varierede og uformelle opholdsmuligheder vil blive modtaget som en inkluderende social ramme om de fysiske aktiviteter, siger David Bülow, partner i Primus arkitekter.
tøtte