23948sdkhjf

Danske virksomheder ikke klar til EU tømmerlov

Loven rammer først og fremmest virksomheder, der importerer træprodukter fra lande udenfor EU, men kun en fjerdedel af importørerne i undersøgelsen kender lovens vigtigste krav
NEPCon har gennemført en undersøgelse, der tegner et billede af et mangelfuldt kendskab til EU’s Tømmerlov blandt de danske træindustrier.

- Resultaterne tyder på, at ca. 60 pct. af de danske importører af træ- og papirprodukter har hørt om tømmerloven og er klar over, at de står overfor en udfordring. Men kun en fjerdedel har et nogenlunde klart billede af, hvad udfordringen egentlig består i, siger Søren Dürr Grue, Business Manager i NEPCon.

- Mange kan risikere at komme i klemme når loven træder i kraft til marts 2013, for det vil ofte kræve en længere omstillingsproces at imødekomme kravene, fremhæver Søren Dürr Grue.

NEPCon er en non-profit organisation, der arbejder for bæredygtig anvendelse af verdens naturressourcer. Vi fokuserer bl.a. på troværdig certificering og verifikation som middel til at sikre bæredygtig forvaltning af skov.

Mangelfuld viden

Kun et mindretal er klar over, at importørerne skal have et risikostyringssystem ("Due Diligence System"), som bl.a. omfatter risikoanalyser og systematiske tiltag, der minimerer risikoen for, at ulovligt træ sniger sig ind i leverandørkæden. EU kræver også, at importørerne har adgang til information om produkternes oprindelsesland, og det er sandsynligvis her, de fleste vil opleve den største udfordring.

Færre end hver fjerde importør havde kendskab til disse krav.

- Det er problematisk, at importørerne ikke ved, hvor de skal sætte ind. For mange vil det være en større opgave at gennemføre risikoanalyser og finde frem til produkternes oprindelsesland, siger lovlighedsekspert i NEPCon Christian Sloth.

Forventningerne til loven er især præget af skepsis. Knap 67 % af deltagerne i undersøgelsen forventer øget bureaukrati som følge af loven, og 44 % forventer problemer med at få den nødvendige dokumentation fra leverandørerne.

- For mange af de ramte aktører vil nogle af lovens krav helt klart være en udfordring, siger Søren Dürr Grue.

- Men loven skubber samtidig danske virksomheder frem mod en bedre leverandørstyring, hvilket kan vise sig at være en fordel på det voksende marked for bæredygtigt og lovligt træ.

God leverandørstyring spiller i forvejen en stigende rolle indenfor træprodukter – køberne har behov for at vide præcis hvor produkterne kommer fra for at sikre stabile leverancer i fremtiden.

Samtidig er loven en del af en global udvikling, der allerede har ført til øget efterspørgsel på lovligt og bæredygtigt træ, og som tegner til at fortsætte. EU går ikke enegang på dette område – USA har allerede en lov der forbyder import af ulovlige træprodukter, og Australien er på vej med regler, der minder om dem EU stiller, siger Søren Dürr Grue.

Vigtig brik i spillet

- Det er også vigtigt at huske på formålet med loven. Den ulovlige hugst er forbundet med naturødelæggelse, afskovning, klimaforandringer og forøget fattigdom. Som endestation for en femtedel af alt ulovligt skovet træ i verden spiller EU en betydelig rolle i den sammenhæng.

Ved at opfylde kravene i EU’s tømmerlov er danske importører med til at sætte en stopper for en unfair handel og i stedet sikre rimelige konkurrenceforhold for de tømmerhandlere, der opfører sig ordentligt, fremhæver Søren Dürr Grue.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063