23948sdkhjf

Håndværksrådet: Politikerne må i arbejdstøjet

SMV'ernes udfordringer er alt for alvorlige til, at taktisk spil og indbyrdes fnidder må stå i vejen for konkret handling og praktiske løsninger, mener Håndværksrådet
- Folketingets politikere går et travlt efterår i møde. Det påhviler nemlig begge sider af folketingssalen at løse flere presserende problemer for erhvervslivet: Den alt for begrænsede adgang til kapital, de tynde ordrebøger og usikkerheden omkring adgang til veluddannet arbejdskraft i de kommende år. Det mener Håndværksrådet, der er hovederhvervsorganisation for næsten 20.000 små og mellemstore virksomheder i byggeriet, servicefagene og industrien.

- Kort sagt vil vi tillade os at forlange det samme af folketingspolitikerne, som de forlanger af virksomhederne, nemlig større produktivitet og højere kvalitet. Og det gælder begge side af folketingssalen, for de små og mellemstore virksomheders udfordringer lige nu er alt for alvorlige til, at taktisk spil og indbyrdes fnidder må stå i vejen for konkret handling og praktiske løsninger. Politikerne må i arbejdstøjet, siger Håndværksrådets adm. direktør Ane Buch i en kommentar til statsminister Helle Thorning Schmidts åbningstale.

Bevar håndværkerfradraget

- Det er en lettelse for SMV’erne, at regeringen ikke har nogen planer om nye skatter eller afgifter for virksomheder eller lønmodtagere, for det giver arbejdsro til både virksomheder og medarbejdere.

Men ambitionsniveauet bør være større. Det er virksomhederne og skatteyderne, der finansierer det velfungerende danske velfærdssamfund, og en række undersøgelser har vist, at små og mellemstore virksomheder står for størstedelen af jobskabelsen og desuden tager størstedelen af uddannelsesansvaret i form af f.eks. lærepladser, fremhæver Ane Buch.

- Det kvitterede Helle Thorning Schmidt for i sin tale til Folketingets åbning, men hvis de små virksomheder også fremover skal kunne løfte den samfundsopgave, bør regeringen bevare håndværkerfradraget og undgå et sikkert tab af praktikpladser, når præmie- og bonusordningen afskaffes.

Vi ved, at statskassen hvert år går glip af milliarder som følge af sort arbejde, og vi ved, at østeuropæiske virksomheder i stigende grad opererer ulovligt i Danmark, hvor de hverken betaler skat eller moms. Ved at bevare håndværkerfradraget vil staten både bevare arbejdspladser og lærepladser, og den vil kunne gøre et stort indgreb i det sorte arbejde og den sociale dumping. Erfaringerne fra vores naboer i Sverige viser, at pengene kommer retur til statskassen, siger Ane Buch.

Solidt fundament for en dygtig arbejdsstyrke

Håndværksrådets medlemsvirksomheder er dybt afhængige af dygtige faglærte, specialarbejdere og i stigende grad også højtuddannede. Derfor vinder regeringens ambitioner på folkeskoleområdet stort gehør i de små og mellemstore virksomheder.

- Det er dybt nedslående for håndværksmestrene, at unge kommer ud af folkeskolen med energi og gåpåmod, men uden de kundskaber, der er nødvendige for at fordybe sig i faget. En folkeskole, der gør dansk og matematik nærværende ved at tage udgangspunkt i praktiske opgaver, er en vigtig forudsætning for virksomhedernes fremtidige konkurrencekraft, siger Ane Buch.

Nemmere at være selvstændig

Som den eneste hovederhvervsorganisation, der alene varetager SMV’ernes interesser, glæder Håndværksrådet sig særligt over, at en obligatorisk barselsordning for selvstændige er en del af lovkataloget for denne folketingssamling.

- En barselsordning vil stimulere iværksætterlysten blandt særligt kvindelige iværksættere og er et vigtigt skridt i vores kamp for at ligestille selvstændige med lønmodtagere på det sociale område, siger Ane Buch.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094