Bedre indtjening i rådgiverbranchen
De rådgivende ingeniørvirksomheder har knækket kurven og kan for første gang i tre år notere sig en stigende overskudsgrad
Det fremgår af den seneste brancheanalyse, Statistisk Branchebeskrivelse 2012, som Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) netop har udarbejdet.
- Tre års negativ tendens er vendt: Branchen for rådgivende ingeniørvirksomheder kan for første gang siden 2008 glæde sig over en fremgang i overskudsgraden, der er steget fra 4,0 pct. i 2010 til 4,6 pct. i 2011.
Fremgangen er markant og dækker både øget omsætning og indtjening. Det viser, at rådgiverbranchen valgte den rigtige strategi i kriseårene ved at optimere forretningen uden at skære væsentligt i medarbejderstaben, så firmaerne nu er parate til at gribe og udnytte det spirende aktivitetsniveau, siger FRIs adm. direktør Henrik Garver.
Fremgang over en bred kam
- Fremgangen i rådgiverbranchen sker over en bred kam og fordelt på de fleste af branchens forretningsområder. Dog må gruppen af mellemstore virksomheder notere sig en tilbagegang i overskudsgraden på i forhold til 2010.
Denne virksomhedsgruppe har kæmpet med indtjeningen i flere år, og en overskudsgrad for 2011 på -0,3 for de mellemstore rådgivere understreger de udfordringer, der kan følge med at blive større end gennemsnittet. Konsolideringen i rådgiverbranchen næppe er slut endnu, vurderer Henrik Garver.
- Vores analyse af 2011-regnskaberne viser desuden, at rådgiverbranchen fortsat er en af de mest internationaliserede brancher i Danmark.
17 pct. af omsætningen stammer fra eksport, og branchen har i dag lige så mange ansatte i udlandet som i Danmark. Dertil kommer, at den udenlandske omsætning er øget med hele 15 pct. fra 2010 til 7,6 milliarder kroner i 2011.
For at støtte denne fremgang er det vigtigt, at virksomhederne fortsat har gode forhold til at drive forretning i udlandet, og derfor er det kritisk, at det nye skatteforlig lægger op til at forringe vilkårene for udstationering af medarbejdere. Vi har brug for at fastholde og ikke ophæve ligningslovens § 33A, hvis virksomhederne fortsat skal kunne udstationere deres medarbejdere og gøre den danske rådgiverbranche global, påpeger Henrik Garver.
FRIs 340 medlemsvirksomheder beskæftiger mere end 23.000 medarbejdere i Danmark og udlandet. Branchens danske omsætning er på 11,2 mia. kr., med en eksportandel på ca. 20 pct.. FRIs store medlemmer er blandt de største virksomheder i Europa inden for rådgivende ingeniørvirksomhed.