Bæredygtige almenboliger i Ballerup
Mindre end ni måneder efter første spadestik har Ballerup Ejendomsselskab og KAB med Jönsson a/s som totalentreprenør sat kransen på stage over de sidste 56 almene boliger i en ny bæredygtig bydel vis-a-vis kommunens nye kunstige sø til 32 mio. kr.
Det er borgmester Ove E. Dalsgaard, der i forbindelse med rejsegilde og på tærsklen til en fremtid som menigt medlem af Ballerup Byråd efter 31 år på borgmesterposten - gør status over byggeriet af Søfryd, som udgør den sidste etape med almennyttige boliger i en ny bæredygtig Ballerup-bydel skabt af forskellige arkitekter på Søndergård i Måløv.
- Den nye bydel i Søndergård forener de bynære fordele med landsbyens sammenhængskraft, og med byggeriet af Søfryd, der i starten af 2013 kan byde velkommen til 56 store, almene boliger i en kompromisløs kvalitet ved bredden af vores nye kunstige sø, sætter vi kronen på værket i Ballerups nye attraktive bydel.
Forbilledligt samarbejde
- Det er et boligområde med store rekreative værdier, der indbyder til trivsel og socialt samvær tæt på byens tilbud og arbejdspladser, konstaterer Ove E. Dalsgaard og karakteriserer Søfryd som et godt eksempel på, hvor langt man kan nå, når visionære og kompromisløse bygherrer, et stærkt team af rådgivere samt kompetente entreprenører med respekt for det gode håndværk trækker i samme retning mod et fælles mål.
Det er i byggeriet som på rådhuset: De bedste resultater skabes i tæt samarbejde om at nå et visionært mål, fastslår Ballerups snart forhenværende borgmester.
- Søfryd, der opføres for Ballerup Boligselskab og KAB, er et fælles værk skabt gennem samarbejde om at realisere bygherrens buket af store og modige visioner. Det er kompromisløs kvalitet på et højt niveau, der rækker dybt ind i fremtiden, supplerer projektleder Christian Håkansson fra Jönsson a/s, der som totalentreprenør står i spidsen for byggeriet sammen med JJW Arkitekter A/S og det rådgivende ingeniørfirma Balslev A/S.
Lavenergi med solceller og jordvarme
Christian Håkansson fortæller videre, at Søfryds 56 familieboliger fordeles i to punkthuse og et længehus, der kommer til at fremstå i en klassisk modernistisk arkitektur med fire etager, hvor lyse og mørke tegl spiller sammen med skifer på energioptimerede klimaskærme, som sammen med energioptimerede håndværksmæssige løsninger sikrer et minimalt fremtidigt energiforbrug.
- Kravet om at bygge bæredygtigt, har været ufravigeligt, både når det gælder materialer drift og vedligehold. På den baggrund er alle materialer nøje udvalgt i forhold til energi- og miljøkrav samt levetid, og Søfryd er selvfølgelig et helt tæt lavenergibyggeri med minimale varmetab og effektiv udnyttelse af solvarmen via store vinduespartier.
- Dertil kommer decentrale, gasfyrede varmecentraler og højeffektive anlæg til varmegenvinding, ligesom Søfryd udstyres med solceller og jordvarme, fortæller Christian Håkansson og pointerer, at det samlede årlige energiforbrug i Søfryd er beregnet til ca. 20 kWh pr. kvadratmeter.
tøtte