For dyrt at være virksomhed i Danmark
Selv om Danmark får en placering som nummer fem på Verdensbankens opgørelse over de bedste lande i verden at drive virksomhed i, så advarer DI om, at det ikke holder, når omkostningerne ved at drive virksomhed bare stiger og stiger.
- Vores virksomheder er stærkt presset af for store omkostninger. Det gælder ikke mindst en lang række gebyrer og afgifter så som NOX-afgifter, sukker- og fedtafgifter, forklarer DIs underdirektør Kent Damsgaard.
Han mener også, at lønudviklingen i Danmark over de kommende år skal være meget afdæmpet i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med.
- Det vil bestemt gavne, hvis lønudviklingen herhjemme i en årrække vokser langsommere end hos vores store konkurrenter i Sverige og Tyskland, slår Kent Damsgaard fast.
Sultne lavtlønslande
Han gør det klart, at der er en række af såkaldte lavtlønslande så som Polen, Tjekkiet og Slovakiet, som også kan true den danske konkurrenceevne.
- Det er alle lande, som er sultne efter at vise, at de også kan være med. Og det bedste svar, vi kan komme op med i forhold til det, er at være endnu stærkere på de parametre, hvor vi i forvejen gør det godt, mener DIs underdirektør.
Han henviser til rapporten fra Verdensbanken, der viser, at Danmark er blandt de lande, hvor det koster mindst at starte en virksomhed. Og når det gælder om at få en byggetilladelse eller registrere en ejendom, så er det også langt nemmere i Danmark end i stort set alle andre lande. Det samme gælder, hvis man skal handle med udlandet, rydde op efter en konkurs eller betale sine skatter.
Krise med kreditten
Når det gælder adgang til kredit er det et område, hvor Danmark ikke scorer så højt og det endda lavere end Polen.
- Adgang til kredit er en livsnerve for virksomhederne, og det har været rigtigt svært for mange virksomheder de seneste år at få adgang til nye lån. Det er vigtigt både for at iværksætte nye investeringer og i forhold til den daglige drift, slår Kent Damsgaard fast.
tøtte