Uddannelse og omtanke giver kontant gevinst i entreprenørfirma
Der er ingen fribilletter, når det gælder holdningen til arbejdsmiljø og sikkerhed i entreprenørfirmaet C.C. Brun Entreprise A/S i Herlufmagle
Det skyldes flere forhold; dels arbejder nogle bygherrer med langt skarpere krav til arbejdsmiljø og sikkerhed i deres egen virksomhed, end man gør i byggebranchen, og dels ønsker visse bygherrer at pleje deres image og profil i arbejdsmiljø- og sikkerhedsmæssig henseende, så de fremstår optimalt præsentable i offentligt lys.
Den erkendelse er man for længst nået frem til hos entreprenørfirmaet C.C. Brun Entreprise A/S i Herlufmagle, hvor entreprisedirektør Jan Stysiek løbende justerer virksomhedens arbejdsmiljø- og sikkerhedspolitik til bygherrernes stigende minimumskrav på området.
- Flere af de store bygherrer, vi arbejder for, stiller hårdere krav til os, end Arbejdstilsynet foreskriver. Det gælder f.eks. krav til arbejdsbeklædning og støjværn, der som mindstekrav skal være af samme kvalitet som dem, bygherrerne selv stiller til deres egne medarbejdere i produktionen, forklarer Jan Stysiek.
Obligatoriske kurser
Jan Stysiek kom til C.C. Brun Entreprise A/S tilbage i 2006 fra en stilling som afdelingsleder i Hoffmann A/S. Her var han vant til langt skrappere arbejdsmiljø- og sikkerhedskrav, end dem han mødte på sin nye arbejdsplads.
Derfor tog han som en af sine første opgaver initiativ til afholdelse af obligatoriske 2-dages sikkerheds- og arbejdsmiljøkurser for alle ansatte i C.C.Brun, både på funktionærsiden og blandt de faglærte medarbejdere. Det har siden bevirket, at virksomheden i Herlufmagle i dag kan dokumentere, at man ligger i "superligaen" hvad angår lav ulykkesfrekvens og sygefravær i hele organisationen.
- Det er meget langt hen ad vejen lykkedes at få alle til at forstå, at vi faktisk tjener penge på at overholde vores formulerede krav til arbejdsmiljø og sikkerhed. Vi kan se, at sygefraværet falder støt. Selv om også vores medarbejdere kan blive ramt af influenza, så ved vi i dag fra interne undersøgelser, at fraværet ikke skyldes problemer med arbejdsmiljøet og sikkerheden på jobbet, fastslår Jan Stysiek.
I bogholderiet på Ll. Skullerupgaard i Herlufmagle kan man selvfølgelig dokumentere den positive udvikling ud fra statistikken over udbetalte sygedagpenge, hvor udgifterne er faldet kraftigt gennem de seneste 8 år. Og det giver sig sammen med dertil hørende højere effektivitet i produktionen positivt udslag på bundlinien.
Ledelsesmæssig konsekvens
Ifølge Jan Stysiek er det selve holdningen til arbejdsmiljø og sikkerhed hos alle medarbejdere i C.C. Brun, der har banet vejen for de positive adfærdsændringer, men han betoner, at virksomhedens ledelse er nødt til at gå forrest.
- Tidligere var det nok mest de timelønnede, der var mest skeptiske med hensyn til firmaets øgede fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed, men jeg må erkende, at det faktisk har været sværere at ændre tilgangen til emnet på funktionærniveau. Det er heldigvis anderledes i dag, påpeger entreprisedirektøren.
Som firmaets ansvarlige for arbejdsmiljø og sikkerhed lægger Jan Stysiek stor vægt på, at firmaets ledelse er klar til aktiv handling for at leve op til C.C. Bruns nedskrevne kodeks på området.
- Vores formænd og projektledere har ansvar for, at indkøb af værktøj og maskiner sker ud fra sikkerheds- og arbejdsmiljømæssige hensyn. Det betyder, at værktøjer skal leve op til ergonomiske og støjmæssige krav, ligesom kvaliteten skal være i orden, så arbejdet kan udføres ordentligt. Alt vores arbejdstøj er i flouriserende farver og sikkerhedsbriller, som noget nyt med personlig styrke, er obligatorisk på vores byggepladser. Men alle også alle vores mange nye medarbejdere - skal forstå, at reglerne er til for deres egen sikkerheds skyld, fastslår Jan Stysiek.
tøtte