Boligejere tænder på kompetent energirådgivning
Ny energirenoveringsordning kan knække koden i forhold til at give boligejerne mod på at energirenovere, mener seniorforsker. BedreBolig-rådgiver i Fårevejle har allerede set lyset
- Med en BedreBolig-plan i hånden bliver det konkret for boligejeren. I det hele taget lægger ordningen op til, at rådgiver og boligejer mødes, og at rådgiveren får en fod inden for hos boligejeren. Og der er intet som troværdig og god rådgivning i øjenhøjde, der kan prikke hul på bylden. Testfasen, der gik forud for den landsækkende indfasning af BedreBolig, tyder i hvert fald på, at god rådgivning kan give boligejeren lyst til give sig i kast med at energirenovere boligen, siger Ole Michael Jensen.
Rådgiver i Fårevejle har fundet nøglen
I Fårevejle har Jan Sandberg, der er BedreBolig-rådgiver, fundet ud af, hvordan BedreBolig kan øge salget af energirenoveringer.
- Jeg har simpelthen grebet knoglen og budt mig til som taler i grundejerforeninger, sommerhusforeninger, banker, ejendomsmæglere og til diverse messer. Her taler jeg om potentialet i energirenoveringer og BedreBolig. Hvis jeg taler til en forsamling på 55 mennesker, kan jeg nemt blive kontaktet af 3-5 mennesker, der ønsker at vide mere. Det leder ofte til salg i form af rådgivning og renoveringsprojekter. Og så er en times oplæg pludselig godt givet ud, siger Jan Sandberg.
Annoncerer næsten ikke
Jan Sandberg markedsfører sig ikke kun ved at holde oplæg. Han skriver også debatindlæg til lokalaviserne om energibesparelser og deler ofte flyers ud. Hans offensivitet betyder, at han kun annoncerer meget lidt.
- Det er ikke nødvendigt, fordi jeg laver så meget andet, der giver adgang til potentielle kunder. Og jeg tror, det virker så godt, fordi jeg stiller de rigtige spørgsmål i stedet for at sælge. Jeg provokerer dem simpelthen til at forstå, at der er penge at spare.
Og når jeg så har provokeret nok, begynder jeg at informere. Information er det allervigtigste, fordi det gør, at husejeren føler sig sikker nok til at træffe beslutninger. Jeg henviser f.eks. til projekter, hvor der har været store besparelser. Her er BedreBolig en god hjælp, fordi det er udtryk for en helhedsorienteret og dækkende rådgivning, som boligejerne vil have, fortæller Jan Sandberg.
BedreBolig blev landsdækkende den 13. oktober. Ordningen er skudt i gang med en stor markedsføringskampagne, der vil køre indtil 2016. Er du håndværker, og har du interesse i at indgå i et uformelt samarbejde med en BedreBolig-rådgiver i dit område, kan du finde en liste over de uddannede rådgivere på www.BedreBolig.dk.
Fakta om BedreBolig:
BedreBolig-ordningen er en ny ordning under Energistyrelsen, der skal gøre det nemmere for boligejere at energirenovere. Ordningen er en del af regeringens Vækstplan DK og vedtaget med bredt flertal i Folketinget.
Gennem BedreBolig uddannes fagfolk inden for byggeriet til at yde kvalificeret rådgivning fra plan til færdig renovering. Rådgivningen tager udgangspunkt i boligejerens renoveringsønsker, boligens arkitektur samt ønsker til forbedret indeklima og energimærke.
Rådgiveren kan lægge et budget for renoveringen og beregne, hvor meget boligejeren kan spare på varmeregningen. Det hjælper boligejeren med at sammenligne omkostninger og årlig energibesparelse, hvilket især er nyttigt, hvis boligejeren skal låne penge til projektet.
Rådgiveren kan desuden stå for ledelse af renoveringsprojektet fra tilbudsindhentning til afleveringsforretning.
tøtte
Læs mere om BedreBolig-ordningen her[/