23948sdkhjf

Fra tung industri til trendy iværksætteri

Energirenovering sætter ny damp på Spinderihallernes gamle kedelbygning i Vejle.
Arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen har stået bag den aktuelle forvandling af den ca. 1.700 m² store kedelbygning ved Spinderihallerne i Vejle ud fra devisen om, at så meget som muligt af områdets industrielle udseende skulle bevares – uden at kompromittere nutidens krav til indeklima, akustik, dagslysforhold og energi.

Vejle Kommune har udført projektet i partnerskab med Realdania, og et væsentligt parameter i processen har været at bevare mest muligt af bygningens oprindelige udseende uden at kompromittere de krav til indeklimaet, der følger med dens nye anvendelse som kontormiljø for iværksættere.

De to bygninger, som kedlen består af, skal fremover danne ramme om et nyt laboratorium for Teknologi, Design, Leg & Læring og derudover give plads til yderligere ca. 30 mindre iværksættervirksomheder.

- Kedelbygningen har været et temmelig komplekst projekt. Der er ikke så mange kvadratmeter, men til gengæld ville vi beholde så mange af de oprindelige industrielle detaljer som muligt uden at gå på kompromis med arbejdsmiljøet og indeklimaet for de kommende brugere, fortæller arkitekt Philip Brinch Sørensen fra Schmidt Hammer Lassen.

En traditionel indvendig efterisolering med letvægtsvægge og dampspærre kunne ikke lade sig gøre på grund af risikoen for fugtproblemer, ligesom en traditionel rent udvendig efterisolering heller ikke var optimal.

Løsningen blev at efterisolere bygningernes gennemgående betonsøjler ud- og indvendigt med 50 mm Multipor-plader. På grund af projektets komplekse karakter var arkitekterne allerede tidligt i projekteringsfasen i dialog med Xella, som producerer og leverer Multipor-pladerne. Philip Brinch Sørensen fortæller:

- Dialogen drejede sig primært om at få konstruktionernes specifikationer på plads og få beskrevet Multipor-pladernes egenskaber for vedhæftning, limning osv. korrekt i beskrivelsesmaterialet. Derudover krævede løsningen, at vi tidligt fik planlagt føringen af de tekniske installationer uden om pladevæggene pga. pladernes porøsitet. Alt i alt har det været positivt at kunne levere en løsning, som har kombineret det nye og det gamle i Kedelcentralen uden at gå på kompromis med visionen for projektet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094