23948sdkhjf

Teglens traditioner møder robotteknologi

International konference og stor udstilling i Utzon Center i Aalborg skal udfordre byggebranchen, arkitekter, ingeniører og forskere til at tænke nyt om traditionelle tegl og mursten.
- På et fagligt symposium fredag bringer vi førende arkitekter fra Danmark og resten af Europa sammen med forskere og undervisere, der arbejder med nye arkitektoniske teknikker og teknologier. I det krydsfelt vil vi diskutere bygningskultur, godt håndværk og fremtidige tilgange og teknologier. Målet er at bygge bro mellem fortid og fremtid og mellem forskning, udvikling og praksis, fortæller lektor Lasse Andersson fra Aalborg Universitets Institut for Arkitektur og Medieteknologi.

AAU-forskerne vil koble eksisterende arkitekturtraditioners brug af tegl med nyt computerstøttet design og avanceret robotfabrikation. Lasse Andersson er selv fascineret af tegls muligheder og historie:

- På mange måder er tegl et materiale der læser stedet. Det er traditionelt gravet ud af grunden de steder, hvor husene er bygget, og brændt på lokale teglværker. Det er også et materiale, der lægger op til at tænke i systemer og konfigurationer, og som kan bruges som ornamentik, samtidig med at det skaber rum og konstruktioner – det vi kalder tektonik.

Begejstringen for tegl er også det gennemgående træk i udstillingen "Vi elsker tegl" (WE LOVE BRICKS), der åbnede i forlængelse af symposiet fredag den 22. august kl. 17 i Utzon Centers centrale udstillingsrum. Lasse Andersson og hans forskerkollega og medkurator, ph.d.-stipendiat Isak Worre Foged, har allieret sig med tegnestuer i Danmark og Schweiz om opgaven.

Sommerskole som tredje ben
Tredje ben i satsningen er en sommerskole, hvor ph.d.- og masterstuderende fra Danmark og Tyskland i et par uger har ekstra gode muligheder for at kombinere det oldnordiske materiale med helt nye computerværktøjer.

Takket være et samarbejde med elever og mestre fra Tech College Aalborg bliver der i tilknytning til sommerskolen og udstillingen bygget en pavillon i tegl på havnefronten i Aalborg mellem Utzon Center og Aalborg Universitets nye Create-bygning, hvor universitetets ingeniørstuderende med arkitektur og formgivning som speciale fremover får til huse.

- Det, vi tilbyder de ni deltagere på sommerskolen, er at arbejde med såkaldt computational design - altså formgivning via computeren. Men på en måde som udfordrer, hvad man kan med tegl som materiale. Det spiller sammen med vores samarbejde med Tech College Aalborgs murerelever som bygger pavillonen til udstillingen. Man får altså lov til at deltage i processen fra analyse og design til opførelse af et stykke arkitektur i tegl. Pavillonen står i et år som et naturligt opholdssted mellem de to bygninger på havnefronten, og vi kan bruge byggeriet i vores forskning. Desuden bliver der publiceret en antologi med bidrag fra deltagerne på symposiet og de ph.d.-studerende fra sommerskolen, forklarer Isak Worre Foged.

Symposiet, udstillingen og sommerskolen med fokus på tegl er del af projektet Utzon(x), som i perioden fra 2014-2016 modtager ca. en millioner kroner i støtte fra Det Obelske Familiefond. Øvrig støtte kommer fra Randers Tegl, Weber, Saint-Gobain og Utzon Fonden.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.131