23948sdkhjf

Plastpris til internationalt anerkendt dansk arkitekt

Plastindustrien i Danmark har givet årets Plastpris til arkitekt, professor og partner i KHR Jan Søndergaard, fordi han demonstrerer et fordomsfrit og innovativt syn på materialevalg, når han skaber sine bygningsværker.
Senest har Jan Søndergaard benyttet glasfiber som et vigtigt bygningselement ved opførelsen af Fiberlines Composites ny industribygning ved Middelfart. Byggeriet er som et nytænkende forgangsprojekt iklædt virksomhedens eget facadesystem, der er optaget i Danmarks kulturkanon.

Dommerkomiteen henviser i sin begrundelse til et af Jan Søndergaards senest opførte byggerier, Fiberline Composites ved Middelfart, hvor han har anvendt et kompositmateriale som Fiberline selv producerer til at beklæde facaden med. Komposit er et smukt og særpræget lysgennemtrængeligt materiale, fremstillet af hærdeplast, forstærket med glasfibertråde.

Fiberlines facadesystem er optaget i Danmarks Kulturkanon som et fremragende nutidigt designprodukt.

Den 23.000 kvadratmeter store industribygning er et opgør med traditionelt kassebyggeri i industrien. Bygningen, der er uhyre funktionel og opført til en pris, der tåler sammenligning med traditionelt industribyggeri, indgår som en del af det bakkede landskab syd for motorvejen umiddelbart før afkørslen til Middelfart.

Allerede i Jan Søndergaards internationale gennembrudsværk, den danske pavillon ved EXPO92 i Sevilla, benyttede han glasfiber til at konstruere det bygningselement, der gav associationer til et udspændt sejl, og som var med til at give bygningen den elegante lethed, der udløste international beundring.

Jan Søndergaard har vist modet til at betræde nye veje i byggeriet og benytter sig af utraditionelle midler til at give bygningen identitet. Han får Plastprisen 2007 for, gennem sin anvendelse af glasfiber i byggeri at vise andre vejen til nye løsninger.

- Bygningens bærende elementer er i stål og kombinationen af stål og de specielle glasfacader og skråtstillede lystårne giver bygningen enestående karakter, siger Plastindustriens formand Hans Ulrich, der også er formand for dommerkomiteen.

Hans Ulrich tilføjer:

– Det har for dommerkomiteen også spillet en rolle i udvælgelsen, at den ambitiøse industribygning, beliggende lige ud til en af Danmarks mest befærdede trafikårer, symboliserer mod og foretagsomhed inden for den fremstillingsindustri, som mange fejlagtigt tror, har udspillet sin rolle i Danmark.

Kilde: Plastindustrien - www.plast.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109