23948sdkhjf

Nedrivningsprojekt ind i næste fase

Når murene på fire ejendomme Ringkøbing-Skjern Kommunes bliver væltet af store byggemaskiner, er det afrundingen på kommunens deltagelse i det nationale projekt Grøn Nedrivning.
Et byhus i Hvide Sande, en landejendom ved Tim, et forsamlingshus ved Fjelstervang og en børnehave i Lem har dannet de fysiske rammer for pilotprojektet Grøn Nedrivning. Ringkøbing-Skjern Kommunens folk fra affald og genbrug, jura, byg- og miljøafdelingen og affaldsselskabet har sammen med en specialist i giftige stoffer, en arkitekt, nedrivere, en konsulent og en genbrugsdesigner gennemgået bygningerne med genbrugs- og genanvendelsesbrillerne på.

Læs også: Nedrivningsvirksomheder fusionerer sig til mere pondus

- Det er en klar gevinst, at vi har fået skabt nogle bånd til en række samarbejdspartnere. Vi er nødt til at være i dialog, for at det kan lykkes. Derfor har vi også holdt workshops, hvor vi sammen har gennemgået nedrivningsprocessen fra start til slut for at finde måder, vi fremadrettet kan lave grønne nedrivninger på, siger Birgit Friis-Hauge, affaldskoordinator i Affald og Genbrug.

Inddrages i kommunale udbud
Erfaringerne har konkret udmøntet sig i en ny vejledning til nedrivningsfirmaerne, et skema til kortlægning af den enkelte ejendom, der vil indgå i kommunens udbud af nedrivningsopgaver - og flere effekter har også fundet nye ejere. Blandt andet en foldedør, et køkken, vinduer og døre, porte, en sikringskasse med charme, et garderobestativ, flere lamper, en svingdør og et bræddegulv.

- Vi har brugt nedrivningen af de fire ejendomme til at blive klogere på, hvordan vi får skilt en bygning ad i genanvendelige bunker fra yderste mur til inderste sofahynde - og hvordan vi får sorteret genbrugsguld fra forurenet materiale, siger Birgit Friis-Hauge.

Når den sidste ejendom er revet ned evalueres projektet, og den indsamlede viden og erfaringer vil blive inddraget, når kommunens kommende affaldsplan skal udformes.

Fakta
Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har sammen med Kommunernes Landsforening og Miljøstyrelsen stået for projekt Grøn Nedrivning.

Ringkøbing-Skjern Kommune deltog sammen med Lolland Kommune i projektet.

Ringkøbing-Skjern Kommune har for nylig præsenteret resultaterne på en konference om projekt Grøn Nedrivning, og der er skrevet en rapport til inspiration for andre kommuner på baggrund af erfaringerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062