23948sdkhjf

Fremtidens parcelhuse indvies i Nyborg

Mange af byggebranchens frontløbere er nu klar med et samlet bud på fremtidens parcelhus. ”MiniCO2 Husene” slår dørene op for offentligheden i denne weekend.
Det er bygget af skrald og genbrug, skal ikke vedligeholdes, kan tilpasses familiens skiftende behov og hjælper med at holde styr på forbruget af energi.

Realdania Byg og de mange aktører i projektet inviterer nu til åbent hus i det netop færdiggjorte byggeeksperiment, ”MiniCO2 Husene”, der baner vejen for fremtidens CO2-venlige typehus. Det sker lørdag og søndag den 21. og 22. juni klokken 11.00-14.00 på Steensager 2-10 i Nyborg. Men også i de kommende måneder vil det være muligt at kigge forbi og lade sig inspirere af de mange ideer.

En lang række store og små aktører i den danske byggebranche har været med til at udvikle og opføre de seks nabohuse i Nyborg, der hver især giver konkrete og kreative bud på løsninger på reduktion af CO2-fodaftryk i forhold til vores boliger. Listen over medvirkende er lang og tæller både store veletablerede og små nyere virksomheder – fra velkendte navne som Henning Larsen Architects, GXN, Arkitema og Statens Byggeforskningsinstitut til spændende nyere navne som Pluskontoret, Lendager Arkitekter, Leth&Gori og typehusfirmaet Benèe, der vandt den indbudte konkurrence om at bygge det hus, der samler projektet.

Et eksperiment med seks huse
- Vi har ønsket at gøre en højaktuel og vigtige samfundsudfordring i forhold til klimaforandringer konkret. Med seks huse, der hver stiller skarpt på og samler de bedste erfaringer i forhold til at mindske CO2-udledning fra vores boliger, så boligejeren i dag kan få 'fremtidens typehus' med et væsentligt lavere CO2-fodaftryk end før, uden at det koster ekstra. Vi er glade for den store brancheopbakning og de mange kreative ideer, der er kommet frem i løbet af projektet og er glade for, at vi nu kan byde offentligheden og branchen inden for til at se de konkrete resultater, siger administrerende direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld.

De fem første huse er opført som eksperimenter, der undersøger måder at reducere CO2-udledningen på i specifikke faser af et hus liv. Dette er ikke tidligere undersøgt tilsvarende grundigt og enkeltvist. I det sidste hus er der givet et samlet kommercielt bud på at sikre det mindst mulige CO2-fodaftryk i et typehus, og resultatet er bemærkelsesværdige 45 % reduktion af CO2-fodaftrykket. Det er sket ved at indsamle og lære af resultaterne fra de fem første huse i Nyborg. Her er de opnåede CO2-besparelser blevet nøje overvejet og balanceret i forhold til effekt, pris og øvrige gevinster. Man har populært sagt plukket de lavest hængende frugter i hvert af de enkelte tilfælde; dvs. ved brug af genbrugsbyggematerialer, sparet vedligehold, længere levetid, og ved at man som bruger kan vise omtanke.

Samlet er alle disse erfaringer udmøntet i et optimalt CO2-reduceret typehus, til samme økonomi som er standard i dag. MiniCO2 Typehuset er opført af typehusfirmaet Benée Huse. Firmaet har allerede sat huset i kataloget, og vil fremadrettet tilbyde dette og lign. CO2-reducerede huse til boligejeren.

Vil man indenfor, er der alle søndage fra den 29. juni og til og med den 31. august adgang til alle seks huse fra kl. 13-15. For de særligt interesserede er der også mulighed for at tilmelde sig faglige rundvisninger på www.realdaniabyg.dk/arrangementer
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172