23948sdkhjf

111.000 m3 sten forstærker Den gamle Lillebæltsbro

For at forstærke funderingen hejses cirka 111.000 m3 sten ned mellem og omkring Den gamle Lillebæltsbros bropiller.
Forstærkningen af Den gamle Lillebæltsbros fundering sker på baggrund af anbefalinger fra en ekspertgruppe, der blev fremlagt i december 2013. Ekspertgruppen konkluderer, at broen fortsat er sikker - men at sikkerhedsmarginen i de tekniske beregninger skal udvides ved at styrke funderingen rundt om bropillerne. Det oplyser Banedanmark.

- Vi går nu i gang med det planlagte arbejde for at forstærke Den gamle Lillebæltsbros fundering ved at lægge sten ud på havbunden mellem og omkring bropillerne. Der skal udlægges i alt cirka 111.000 m3 sten, hvoraf cirka 70 procent placeres mellem de to midterste bropiller, fortæller Preben Jørgensen, projektleder i Banedanmark.

Nøje placering af stenene
Der udlægges sten i varierende størrelser. Kernen af stenopbygningen vil bestå af "mindre" sten op til en diameter på 40 cm og en vægt på 170 kg. Oven på kernen bliver der udlagt store sten på op til 2 tons.

Arbejdet vil blive udført med 2-4 specialskibe, der er udstyret med en kran eller gravemaskine. Stenene bliver placeret på havbunden i cirka 35 meters dybde. Udlægningen sker i en bestemt rækkefølge og med en nøjagtig placering af stenene. Til at starte med bliver der lagt sten ud mellem de midterste bropiller.

Udlægningen af de enkelte laster forventes at tage 3-4 timer, hvorefter skibene vil sejle til havnen i Middelfart og blive lastet på ny.

Holder nøje øje med broen
- Vi følger broen ekstra tæt, mens vi foretager forstærkningen af funderingen. Vi har siden 1993 overvåget bevægelserne på to af Den gamle Lillebæltsbros bropiller og udvider det til alle fire bropiller i den kommende tid, siger Preben Jørgensen.

Broen, der blev bygget i 1935, er funderet på Lillebælts ler. Siden indvielsen har broen - som forventet - sat sig med omkring 0,75 meter. Broen er konstrueret til at absorbere denne sætning og har det således fortsat godt og kan holde til både trafikken i dag og mange år frem.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078