23948sdkhjf

Skanska efterlyser klare svar fra Folketingspolitikerne

Utvetydige svar fra beslutningstagerne og en mere fleksibel lovgivning vil sætte skub i byudviklingen i København, mener Skanska-direktør Peter Nymann-Jørgensen.
Selv om store dele af København i øjeblikket ligner én stor byggeplads, kunne byudviklingen sagtens gå hurtigere. Det mener Peter Nymann-Jørgensen, der som adm. direktør i Skanska er med til at udvikle, forvalte og sælge ejendomsprojekter flere steder i og omkring hovedstaden.

- Hvis du kigger i København, er der vel en 3-4 millioner kvadratmeter, som ikke er udnyttet endnu. Det er helt unikt i forhold til vores nabomarkeder, for i både Stockholm og Oslo er det meget begrænset, hvad der er af muligheder, siger han til Building Supply om potentialet i landets hovedstad.

Hvis dette skal indfris, kræver det imidlertid en række klare svar politikerne, som især relaterer sig til planerne for byens nuværende og især kommende infrastruktur.

- Der findes områder i København, vi godt kunne tænke os at aktivere. Men det kræver, at vi får planen for metroen og havnetunnellen på plads, for en velfungerende infrastruktur er en forudsætning for ændring af plangrundlag til bolig og kontor. Så længe den slags kører som politiske diskussioner, er vi alle sammen sat på standby, fordi vi er afhængige af, at politikerne får taget nogle beslutninger, konstaterer Peter Nymann-Jørgensen.

Tættere på naturen og Sverige på Amager
Skanska satser især på byudvikling på Amager med både private boliger og erhvervsejendomme i disse år, og det er ikke helt tilfældigt.

- Vi synes selv, der er nogle utroligt attraktive områder på Amager. Det er helt unikt, at du kan tage badebukser på og få en dukkert om morgenen for så at tage en Metro og være inde i byen på mindre end 10 minutter og så tage hjem om eftermiddagen og gå en tur i de grønne områder, pointerer Peter Nymann-Jørgensen.

En af de virksomheder, der deler begejstringen, er Ferring Pharmaceuticals, som er den schweiziske lægemiddelkoncerns danske udviklingsselskab. I 2017 flytter selskabet ind i et nytegnet domicil på spidsen af Skanskas erhvervsområde Scanport overfor Den Blå Planet og direkte ud til Øresund. Projektet tegnes af Foster + Partners.

- Her har vi adgang til den arbejdskraft, vi gerne vil have. På begge sider af Øresund findes en lang række virksomheder, universiteter samt institutioner, der betyder, at der er en stor andel af de medarbejdere, vi ønsker at tiltrække, sagde Ole Kjerulf-Jensen, der er bestyrelsesformand i Ferring Pharmaceuticals, tirsdag til Børsen som begrundelse for flytningen, som også bringer medicinalselskabet tættere på Sverige, hvorfra en stor del af de ansatte kommer.
Rigide regler spænder ben
Et andet problem er lovgivningen, som på visse punkter kan forekomme lovlig bureaukratisk, set med Skanska-direktørens øjne.

- Lovgivningen styres nogle steder ret stramt. Der er for eksempelvis mange tekniske krav, som er ret rigide, og hvor vi godt kunne efterlyse lidt mere fleksibilitet fra myndighedernes side, siger Peter Nymann-Jørgensen og fortsætter med et eksempel:

- I mange år var det for eksempel sådan, at man ikke måtte bygge ungdomsboliger, uden at der medfulgte parkeringspladser, selv om de færreste unge på en SU ejer en bil. Og eftersom parkeringskældre er dyre, stod man med nogle dyre ungdomsboliger. Den regel er det muligt at dispensere fra nu, men det har altså taget mange år at komme dertil.

”Vi vejrer morgenluft”
Overordnet set er Peter Nymann-Jørgensen dog tilfreds med den nuværende udvikling inden for byggeriet i Storkøbenhavn. Han mener, at de sidste års kriser og konkurser har ladt en mere professionel byggebranche tilbage og ser i øvrigt tegn på, at samfundet som helhed er ved at komme ovenpå igen.

- Vi vejrer morgenluft. Der er positive takter rundt omkring, og vi kan mærke, at virksomhederne igen begynder at tjene og tænke i strategiske baner, vurderer direktøren for Skanska, som især ser to tendenser for sig inden for erhvervsbyggeriet.

Den ene er, at flere virksomheder flytter væk fra de centrale adresser i København for i stedet at få mere moderne faciliteter og bedre transportmuligheder i oplandsområderne. Dette skaber samtidig plads til flere af de op mod 1.300 mennesker, som København vokser med hver måned, fordi kontorerne typisk konverteres til boliger.

Den anden tendens er, at virksomhederne efterspørger mere fleksible kontorløsninger, hvor man i højere grad er fælles om faciliteter og dermed udgifter. Fokus er med andre ord flyttet fra udelukkende at handle om kvadratmeter til at være på en samlet pakke, der også indregner alt fra energiforbrug til parkeringsmuligheder over kantineforhold.

- Dilemmaet er, at vi lever af at sælge kvadratmeter, mens vi samtidig arbejder på at effektivisere, så kontorerne er mere fleksible og giver plads til, at flere arbejder de samme steder. Dermed tager vi lidt brødet ud af munden på os selv, konstaterer Peter Nymann-Jørgensen med et smil.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093