10.000 m² laboratoriebyggeri nærmer sig byggestart
Dispositionsforslaget til en laboratorie- og logistikbygning på Nyt Bispebjerg er netop godkendt. Mikkelsen Arkitekter, WHR Architects og Arup udgør rådgiverteamet.
Laboratorie- og Logistikbygningen bliver en aktiv, udadvendt bygning, der eksponerer aktiviteterne. Facadematerialet ligger ikke fast endnu. (Mikkelsen Arkitekter, WHR Architects og Arup).
Projektleder Ronan O’Reilly fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg glæder sig over, at Regionsrådet netop har godkendt dispositionsforslaget til en kommende laboratorie- og logistikbygning på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.
Projektet har et omfang på 10.000 m² og et budget på 204 mio. kr. Der bliver tale om en aktiv, udadvendt bygning, hvor man kan se helt ind i ’det bankende hjerte’, der skal holde hospitalet forsynet med alt fra forskningsresultater og blodprøvesvar til vareleverancer.
Med dispositionsforslaget på plads tages der nu hul på projektforslagsfasen, hvor alle løsninger skal lægges fast helt ned i de små detaljer. Herunder hører også, at facadematerialet skal besluttes. Københavns Kommune skal godkende projektet efter sommerferien 2014, og går alt efter planen, vil entreprenørarbejdet blive udbudt i starten af 2015. Selve byggeriet starter op i sommeren 2015, og den kommende laboratorie- og Logistikbygning vil herefter stå klar til ibrugtagning primo 2017.
Plads til fordybelse og interaktion
- Det har været fantastisk spændende og inspirerende at komme tæt på brugerne og forstå deres behov. Det kræver dyb indsigt og forståelse for at kunne spille kvalificeret sammen med brugerne om at nå et tilfredsstillende mål inden for de økonomiske rammer, siger direktør Stig Mikkelsen fra Mikkelsen Arkitekter.
Han forklarer, at en vigtig del af processen har været at optimere kvadratmeterne, så pladsen kan udnyttes bedst muligt. Det betyder, at bygningen bliver mindre, end kommunen har givet lov til i lokalplanen. En del af opdraget har lydt på at konstruere en aktiv, udadvendt bygning, i dialog med den omgivende by, der skal trækkes ind på hospitalsområdet.
- Bygningen er disponeret ud fra ønsket om at skabe rum til fordybelse i superlaboratorier, men også rum for interaktion og uformelle møder. Bygningens indre rygrad er et bevæget trappe- og atriumrum, som trækker dagslys ind til centrale arealer, og skaber sammenhæng mellem alle etager fra gadeplan til højtliggende mødearealer med udsigt til grønne arealer, fortæller Stig Mikkelsen og fortsætter:
- Netop denne disponering definerer samtidig på de enkelte etager et indre omdrejningspunkt og en egen identitet for de enkelte afdelinger og den enkelte bruger af bygningen. Vi ønsker at skabe et sammenbindende indre rum til bevægelse og ophold, som er i synlig dialog med den omgivende by.
Bæredygtig bygning
Selve bygningen er relativt kompakt for bedst muligt at udnytte de kvadratmeter, der er til rådighed. Desuden er det et plus for bæredygtigheden, at man reducerer overfladearealet og dermed varmetabet. Tre atrier går gennem hele bygningen og trækker lys ind til alle arbejdspladser, samtidig med at de skaber transparens i bygningen, og skylights sikrer lys til lager- og produktionsområder.
- Kontorer og arbejdspladser er placeret i periferien af bygningen, hvor de får meget lys, mens produktion og supportfunktioner er trukket ind i kernen bygningen. Det betyder, at huset kan have den kompakte form. Bygningen er en praktisk løsning på brugernes ønsker. Huset vil genere en masse liv til de afdelinger, der skal bo i det og fremme en fleksibel arbejdskultur, siger Ronan O’Reilly.
Rådgiverteamet udgøres af Mikkelsen Arkitekter, WHR Architects og Arup. Bygherrerådgivere er Kuben, Balslev og Arkitema.