23948sdkhjf

Billigere og bedre byggeri ved længerevarende samarbejder

Det offentlige kan spare op til 1,6 mia. kr. årligt på længerevarende samarbejde med byggeriets virksomheder – og tilmed få færre fejl og mangler, viser ny rapport. Men potentialet er ikke let at realisere.
Når en eller flere byggevirksomheder arbejder systematisk sammen gennem flere byggeprojekter, er der tale om et længerevarende samarbejde. Og der kan være god fornuft i at fortsætte et godt samarbejde frem for hele tiden at skulle starte nye samarbejdsrelationer op. Det viser en ny rapport, som SBi har udarbejdet for Erhvervs- og Byggestyrelsen.

I rapporten vurderes det, at et længerevarende samarbejde mellem offentlige bygherrer og byggeriets virksomheder kan give potentielle besparelser på mellem 0,6 – 1,6 mia. kr. årligt i det offentlige og offentligt støttede byggeri, hvis engelske erfaringer på området overføres til danske forhold. Hertil kommer andre samfundsmæssige besparelser som f.eks. færre fejl og mangler og færre arbejdsulykker.

- Vi ved, at byggeriet i Danmark er dyrt. Derfor er det meget interessant, at der er potentiale for billigere byggeri ved længerevarende samarbejde – også selv om det er en stor udfordring af nå disse gevinster. Styrelsen vil se nærmere på, hvad der skal til for at øge anvendelsen af længerevarende samarbejde i det offentlige byggeri, siger direktør i Erhvervs- og Byggestyrelsen Finn Lauritzen.

Ifølge rapporten er det realistisk med stigninger i arbejdskraftproduktiviteten på mellem 10-25 % som følge af gentagelseseffekten ved længerevarende samarbejder. Dette kan give potentielle besparelser for det offentlige og offentlig støttede nybyggeri på 200-500 mio. kr. årligt. Herudover kan besparelser på 10-25 % på byggematerialer føre til en yderligere reduktion i prisen på det offentlige byggeri på 400-1100 mio. kr.

Rapporten fremhæver dog også, at det er en stor udfordring at realisere disse besparelsesmuligheder i det offentlige byggeri.

For nyligt viste en analyse, at mellem 50 – 80 % af de længerevarende samarbejder slår fejl. Problemer ligger især i de mere ’bløde’ forhold som virksomhedskultur og skabelse af tillidsfulde relationer mellem virksomhederne. Endvidere er det usikkert om en potentiel besparelse, vil slå igennem i form af lavere priser under en højkonjunktur.

Kilde: Erhvervs- og byggestyrelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094