23948sdkhjf

Certificering skal reducere antallet af arbejdsulykker

Byggeriet i Danmark slås med et stigende antal af alvorlige arbejdsulykker, viser ny handleplan mod arbejdsulykker i bygge- og anlægsbranchen. Materielsektionen i Dansk Byggeri arbejder for at vende udviklingen med indførelsen af DRA-certificeringen.
Hvert år anmeldes 1.100 alvorlige arbejdsulykker i bygge- og anlægsbranchen. Fra 2007 til 2011 er antallet af alvorlige ulykker per beskæftiget i bygge- og anlægsbranchen steget med 45 procent. Det er bare nogle af de tal, der fremgår i en ny handleplan mod arbejdsulykker i branchen, som Arbejdsmarkedets parter, Arbejdstilsynet og andre centrale aktører inden for bygge- og anlægsbranchen står bag.

Bygge- og anlægsbranchen står altså over for en række fælles udfordringer. Med den nye DRA-certificering arbejder Materielsektionen sammen med byggeriets parter om løsninger, der kan være med til at forhindre arbejdsulykkerne. Ordningen skal sikre, at lejede maskiner og materiel på byggepladserne er i orden, at materiel og maskiner håndteres rigtigt, og at man løbende arbejder med forebyggelse og forbedring af sikkerheden.

- Der sker desværre alvorlige arbejdsulykker hvert år, og det er tragisk hver gang, det sker. Derfor skal vi sammen arbejde på at sikre kvaliteten i det materiel, som anvendes, og have mere fokus på arbejdsprocesser og rutiner, som er med til at forbedre sikkerheden på byggepladserne, fortæller Dan Protin, bestyrelsesformand i Materielsektionen.

DRA-certificering forbedrer sikkerheden
DRA-certificeringen sætter fokus på forbedring af kvaliteten, sikkerheden og miljøet hos udlejere af maskiner og materiel til byggeri og anlæg. Alt materiel gennemgår streng egenkontrol hos de certificerede udlejere, der sikrer, at materiellet opfylder loven og gældende krav i ordningen. DRA har samtidig en ekstern kontrol, som udføres af FORCE Technology, der årligt foretager stikprøver, aflægger besøg og kontrollerer, at egenkontrol også finder sted og lever op til de fastsatte standarder.

- DRA er med til at højne sikkerheden på byggepladserne, siger Dan Protin og fortsætter:

- Vi ser desværre, at en gummiged vælter, fordi den betjenes forkert. Med DRA er der altid brugervejledninger og en systematisk tilgang, når materiellet videregives til kunderne. Det er vigtigt, at kunderne får den rette instruktion, så de ved, hvordan materiellet skal håndteres. DRA certificeringens systematiske tilgang sikrer, at der hele tiden arbejdes med løbende forbedringer af, hvordan kunderne instrueres.

DRA certificeringen er også med til at synliggøre, hvad der sker på byggepladserne, og hvor der skal sættes ind, så arbejdsulykkerne forebygges bedre. De DRA-certificerede virksomheder arbejder med løbende forbedringer og har bl.a. pligt til at behandle nærved-ulykker, der skal rapporteres i afvigelsesrapporter, som FORCE Technology efterfølgende behandler.

- Med DRA kan man ikke bare lukke øjnene. Man er som materieludlejer nødt til at forholde sig til, hvordan sikkerheden kan forbedres, fortæller Dan Protin.

Det handler om at tænke anderledes
Platform.as har som den første DRA certificerede platformudlejer erfaringer med det konkrete fokus på sikkerhed og nærved-ulykker. I virksomheden har man opsat en opslagstavle, hvor montørerne kan udfylde en formular, hvis de har oplevet problemer med sikkerheden.

-Hver 14. dag gennemgår vi i fællesskab de nærved-ulykker, som er blevet registreret på tavlen. Det kan både være store og små ting. Der har f.eks. været meget glat på grund af frostvejret på pladsen, og derfor har vi lavet en aftale om, at en fast person skal salte pladsen hver morgen, inden arbejdet påbegyndes. For os handler det om at få tingene bragt frem i lyset og finde måder at løse dem, så vi kan forbedre sikkerheden løbende, siger Casper Knudsen, direktør i Platform.as.

- Med DRA er vi begyndt at tænke anderledes. Det er vigtigt at opdage problemerne, inden de udvikler sig uheldigt. DRA har helt klart givet os en øget bevidsthed om sikkerhed, og hvordan vi forbedrer den løbende.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109