23948sdkhjf

MT Højgaard til kamp mod millionssvind

Hvert år tabes der millioner af kroner på spild og svind i byggebranchen. MT Højgaard er med projektet Egenkontrol kommet en del af dette til livs.
Fire efterforskere har med projektet Egenkontrol på mindre end et år gjort et tocifret indhug i MT Højgaards teoretisk anslåede udgift til spild og svind på byggepladserne på 300 mio. kr. årligt, oplyser Ingeniøren.

Allerede forud for projektet havde sikkerhedseksperter i branchen indikeret, at der kunne hentes et meget stort beløb ved at sætte fokus på spild og svind fra byggepladserne.

- De anslog, at spild og svind kunne udgøre 3-5 procent af omsætningen, der for MT Højgaards vedkommende er på syv milliarder kroner. Og selvom Egenkontrol knapt nok er kørt ind endnu, viser det sig at have gjort en stor forskel, siger it-direktør i MT Højgaard, Kerny Ustrup.

Egenkontrol hos MT Højgaard
Gruppen bag projekt Egenkontrol hos byggekoncernen består af en projektleder, en byggekyndig, en dataanalytiker og en efterforsker med politibaggrund.

Deres arbejde har bestået i at identificere spild og at finde frem til svind med ansættelsesmæssige konsekvenser til følge. Spild skal forstås som uhensigtsmæssig adfærd mens svind er en bevidst handling, hvor der fjernes effekter fra arbejdspladsen, som pågældende person ikke må fjerne.

Medarbejderne på byggepladserne har taget godt imod ordningen, men efterforskerne har også gjort meget ud at forklare at Egenkontrol ikke skal ses som en overvågning men en service-ordning,og i langt de fleste tilfælde bliver efterforskningsgruppen inviteret ud på byggepladsen af den eller de personer, der har registreret ting, der ikke synes at være i orden.

Mål & midler
Mens målet har været at skære ned på tabskontoen for byggemateriel, har midlerne været mange og forskelligartede – alt fra mærkning af værktøj, til videoovervågning, kampagner, rettesnore for hvad man må og ikke må – endda til ophejsning af byggemateriel i kraner. MT Højgaard barsler endda med en whistleblower-ordning.

Det samlede svind fra danske byggepladser ligger mellem en halv og trekvart milliard kroner om året, vurderer direktør Michael H. Nielsen hos Dansk Byggeri. Tallet er svagt stigende, men når det ikke ligefrem eksploderer , så skyldes det i høj grad projekter som det hos MT Højgaaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.135