Arkitekter vil lære verden at gå på vandet
Med en stor fondsbevilling tager tegnestuen Tredje Natur et stort skridt mod realiseringen af en ’klimaflise’, der skal håndtere klimaforandringer og skabe nye oplevelser i byerne. Projektet spås globalt potentiale.
Målet er at markedsføre ’klimaflisen’ over hele verden som en løsning, der kan udnytte klimaudfordringerne positivt som drivkraft i udviklingen af mere robuste, oplevelsesrige og bæredygtige byer.
Konkret er løsningen et modulært ’plug & play’-system, der sammenkobler adskilte funktioner på byens under- og overside. ’Klimaflisen’ består af et underjordisk vandhåndteringssystem (PLUG), der kobles direkte med legende rekreative elementer i byrummet (PLAY). I fremtiden vil fortovet derfor kunne opsamle og håndtere vand, samtidig med at det eksempelvis bidrager til begrønning af byen, et bedre mikroklima, mere ophold, bevægelse og leg samt bedre tilgængelighed og skiltning. I første omgang er projektet orienteret mod byens fortove og byrum.
Globalt potentiale
Ifølge Flemming Rafn Thomsen, founding partner i Tredje Natur, er potentialet enormt. Selv den mindste by har fortove, og de københavnske fortove alene udgør mere end 700 kilometer og dermed flere millioner kvadratmeter. I internationalt perspektiv findes der eksempelvis over 20.000 kilometer fortov i New York City, hvor vandhåndtering og byudvikling også er en politisk prioritet. De mange kilometer fortov rummer et stort potentiale for både at håndtere regnvandet og skabe merværdi i byen, vurderer Flemming Rafn Thomsen.
- Senere års omfattende omlægning af fjernvarmens forsyningsnet har medført langvarige opgravninger til stor gene, og beboerne får ingen synlig eller ny funktionalitet til retur. Klimaflisen vil kunne lægges i samme arbejdsgang, som rørudskiftninger eller genopretning alligevel ville medføre, siger han.
Samtidig udvides byens fortove i de tætte bydele for at skabe plads til både klimatilpasning og byliv. Alene i København forventes udgifterne over de næste 20 år at løbe op i 3,8 mia. kr. til klimatilpasning og 700 mio. kr. til genopretning af fortove.
Med bevillingen fra Klimaspring vil Tredje Natur de næste tre år stå i spidsen for et kompetent udviklingsteam. ACO Nordic, global markedsleder inden for afvanding og vandhåndtering, Wewers, producenten bag den såkaldte ’Københavnerflise’, Teknologisk Institut, der skal bidrage med viden om materialer, produktionsmetoder og dokumentation, Kollision, der skal tilføre specialiseret viden om interaktive og kommunikative byrum samt Orbicon, der er specialist i implementering af vandhåndteringsløsninger.
Læs mere om Klimaspring-projekterne på www.klimaspring.dk