Efterisolering bevarer original arkitektur
Boligselskabet af 1942 har smidt fløjlshandskerne og grebet et omfattende isoleringsproblem ved roden med en gennemgribende og umiddelbart hårdhændet efterisolering af 19 boligblokke i...
De 124 lejligheder i Skovgården er hårdt ramt af skimmelsvamp, fugtproblemer og høje varmeregninger på grund af en fejlagtig konstruktion af ydervæggen. Som det var almindeligt, da byggeriet blev opført i 1950’erne, blev muren opført med faste murstensbindere, der holder ydermuren på plads. Desuden rækker bygningens etagedæk helt ud til ydervæggen.
I dag behøver man ikke være bygningskonstruktør for at regne ud, hvad det betyder for boligernes isoleringsevne: Et stort antal effektive kuldebroer, som kan lede varmen ud og kulden ind i bygningen.
”Traditionelt ville man løse problemet med en blød isolering uden på facaden - med en træbeklædning over - eller benytte ISOVER Facadekoncept, der giver en holdbar pudset facade,” siger Lars Bo Hansen fra DAI Gruppen, som er bygherrerådgiver på projektet.
”Det er gode, effektive og økonomiske løsninger, som også giver et flot resultat, men lige præcis i denne sammenhæng er det afgørende, at bygningernes originale murede facade bevares. De 19 boligblokke repræsenterer en af provinsens og tidens arkitektoniske boligperler med et helmuret byggeri, der spiller i flotte røde og gule farver,” siger bygherrerådgiveren.
Derfor har boligselskabet valgt at rive ydermuren på alle boligblokkene ned én efter én, fjerne kuldebroerne og genopføre en helt ny ydermur med tilsvarende sten, blot med moderne metalbindere. Ved renoveringen, som gennemføres med midler fra Landsbyggefonden, Middelfart Kommune, Kreditforeningen Danmark og Boligselskabet af 1942, rykkes den nye mur desuden 3 centimeter længere ud fra indermuren for at give plads til ekstra isoleringsmateriale.
8.000 kvadratmeter ny facadeisolering
Hulrummene bag den nye ydermur fyldes med 125 millimeter ISOVER Murfilt, der med markedets laveste lambdaværdi på kun 34 mW/mK, vil forvandle de kolde og fugtige lejligheder til lune og velisolerede boliger.
”Der stilles endnu ikke lovkrav til isoleringen ved renovering, men vi har valgt at projektere med, at boligerne efter renoveringen skal leve op til det nyeste gældende bygningsreglement,” forklarer Lars Bo Hansen.
I alt skal håndværkerne fylde cirka 8.000 kvadratmeter ISOVER Murfilt ind i de 19 boligblokke, så det er langt fra ligegyldigt, hvordan materialet er at arbejde med undervejs.
”Med så store mængder er det klart, at prisen spiller en rolle for vores valg af isoleringsprodukt. Men i denne sammenhæng har vi også valgt ISOVER Murfilt, fordi de svende, som udfører isoleringsarbejdet, har givet udtryk for, at det er behageligt at håndtere og nemmere at skære til,” siger byggeleder Gudmund Kristensen, fra entreprenørfirmaet H. Skjøde Knudsen A/S.
ISOVER Murfilt er en let, komprimerbar glasuldsfiber specialfremstillet til murede ydervægge. Den har stor elasticitet og rivestyrke, der gør den nem at tilpasse uregelmæssigheder i hulrummet. Dimensionerne er tilpasset skiftegangen og hulrumsbredderne i blandt andet teglstensvægge, og det er specialimprægneret for at modstå fugtpåvirkninger i muren.
Selv om ISOVER murfilt er et glasuldsrprodukt, der kan komprimeres, er der ikke plads til 8.000 kvadratmeter på byggepladslageret i Middelfart. Derfor leverer ISOVER murfilten i takt med, at den skal bruges.
I forbindelse med den omfattende facaderenovering, skal der sættes nye vinduer i alle blokkene, og der bygges nyt køkken og bad i alle lejlighederne. Der etableres endvidere fælles udluftningssystem fra både køkken og bad. Det samlede moderniseringsprojekt løber således op i cirka 70 millioner kroner inklusiv en forbedring af haveanlægget.
Kilde: ISOVER