23948sdkhjf

Færre graveskader og millionbesparelser

Fra 1. September skal entreprenører spørge i ledningsejerregistret LER, inden de stikker skovlen i jorden. Målet er færre graveskader og besparelser på op mod 150 mio. kr. om året. Ledningsejerregistret LER er gået i luften...
Ledningsejerregistret LER er gået i luften. LER skal sikre mod overgravede ledninger og de medfølgende gener hos borgerne som manglende vand, strøm og telefonforbindelse.

Siden 1. marts har landets ledningsejere registret omkring 11.000 interesseområder i LER. Interesseområderne er områder, hvor der ligger kollektive net og ledninger, som går under vej.

Fra i dag er det lovpligtigt for entreprenører og andre, som graver med et erhvervsmæssigt formål i offentligt eller privat vejareal, at spørge i LER, om der er ledninger i jorden, der hvor de skal grave.

Vicedirektør i Erhvervs- og Byggestyrelsen, Jesper Rasmussen udtaler:

- Vi er glade for, at så mange ledningsejere har kunne se værdien af LER og har lagt deres interesseområder ind. Vi har store forventninger til, at det nye ledningsejerregister vil betyde færre graveskader til gavn for alle parter. Vores beregninger viser, at med LER kan man undgå graveskader, der ellers ville have kostet 150 mio. kr. i udbetalte erstatninger for overgravede ledninger.

LER er et register over ledningsejere og de områder, hvor de har ledninger. Private stikledninger skal dog ikke indberettes til LER. Registret fungerer i praksis som et kontaktbureau.

Inden en entreprenør graver, skal der slås op på www.ler.dk , hvor entreprenøren kan finde ud af, hvem der ejer ledninger i det område, der skal graves i. Derefter kan entreprenøren indhente mere præcise oplysninger om ledningernes nøjagtige føring.

LER er brugerfinansieret, og graveaktørerne skal betale efter størrelsen på det areal, der efterspørges. Det er gratis at forespørge på meget små arealer, og gebyret kan maksimalt udgøre 30.000 kr. om året pr. virksomhed.

LER drives af Erhvervs- og Byggestyrelsen. Systemet er implementeret af COWI og Ementor. Der er etableret et sekretariat, der hjælper brugerne med at anvende systemet.

Kilde: Erhvervs- og byggestyrrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094