23948sdkhjf

Vejen til en frostsikret byggeplads

Med de rette forholdsregler kan størstedelen af vinterens ulemper undgås, så dyr arbejdstid og materiel ikke går tabt på byggepladsen.
Frost er et velkendt fænomen på de danske byggepladser, hvor kulderelaterede forsinkelser hver vinter skaber store ekstraudgifter i form af ikke-funktionsdygtigt materiel og fastfrossen jord.

Men de lave temperaturer behøver ikke at forårsage nedsat effektivitet, og tager man sine forholdsregler, kan arbejdet udføres næsten lige så ubesværet som resten af året, lyder budskabet fra G.S.V. Materieludlejning:

- I vinterhalvåret modtager vi dagligt henvendelser fra entreprenører i vildrede, der må sætte arbejdet i bero i dagevis pga. vejrets effekt på byggepladsens materiel. Et af de mest udbredte problemer opstår, når de strømforbrugende maskiner ikke kan startes efter at have stået med tænding natten over. Årsagen er, at batteriets kapacitet nedsættes om vinteren, og det kræver således ekstra batteristyrke at starte en kold motor. Det kan derfor anbefales at slukke for strømmen ved arbejdets ophør, udtaler Jarl Lykke, der er værkstedschef hos G.S.V. Materieludlejning.

Flere forholdsregler
Et andet hyppigt problem er fastfrosne maskiner, som efter at være blevet efterladt natten over i grus eller pladder ikke længere er flytbare. De er ofte særdeles vanskelige at få fri igen, uden at der opstår skader, og derfor skal især tromler, gravemaskiner og andet materiel, der kører i jord, helst placeres på et fast underlag uden for arbejdstiden.

Det udsatte skurmateriel kræver ligeledes en særlig håndtering, men kan dog ved brug af el-tracing eller varmesvøb holdes frostfrit, så vandet kan få gennemløb på trods af minusgraderne. Derudover er det vigtigt, at alle moduler og letvogne er tilsluttet strøm, indtil de bliver afhentet, så tilfrysning af rør, afløb og affaldskværn undgås. Ifølge Jarl Lykke kan øvrige gener forbundet med frossent vand endvidere undgås med de rette foranstaltninger:

- Materiel, som er påfyldt vand, er generelt i farezonen, når frosten sætter ind. Derfor bør højtryksrensere, tromler og skæremaskiner altid tappes eller placeres i plusgrader, så man undgår sprængte pumper og slanger forårsaget af det frosne vand, forklarer han.

Styrk effektiviteten
Udover beskyttelse af maskiner og skurmateriel findes der en række forholdsregler, som entreprenørvirksomheder med fordel kan tage for at undgå arbejdsforsinkelser som følge af de lave temperaturer.

En hydraulisk hammer kan for eksempel anvendes til at løsne den frosne jord, så den igen bliver tilgængelig for maskinerne. Derudover kan jorden tildækkes med vintermåtter, eller der kan opstilles en varmekanon, som kan holde jorden frostfri.

- Varmekanoner er et væsentligt værktøj i forbindelse med vinterbyggeri og kan anvendes på byggepladsen såvel som under stilladser. Endvidere er lystårne særdeles gavnlige i de mørke vintermåneder, hvor manglende dagslys er et vilkår på byggepladsen. Kombineret med opvarmede omgivelser skaber de mobile lystårne solide rammer for et velfungerende arbejdsmiljø, der fremmer effektiviteten og minimerer risikoen for arbejdsskader og sygedage, afslutter Jarl Lykke.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125