23948sdkhjf

Markedet for solceller er ved at stabilisere sig

Det er konklusionen hos EnergiMidt, der i 2013 har installeret 1.000 solcelleanlæg, selv om solcellemarkedet året igennem var præget af lovændringer og politisk vaklen.
I 2012 gik solcellemarkedet amok for derefter nærmest at gå i stå, mens tilskudsreglerne blev tilpasset. Når EnergiMidt nu gør status for 2013, er konklusionen, at markedet er ved at stabilisere sig igen.

- Det er ingen hemmelighed, at sidste år bød på meget store udfordringer for solcellebranchen, men vi har haft travlt på montagesiden. Vi har faktisk installeret 1.000 anlæg i 2013, og i løbet af efteråret begyndte vi for alvor at se fremgang i salget igen, siger Jørgen Due Thomsen, forretningschef hos EnergiMidt.

Den politiske vaklen skabte uro og usikkerhed på solcellemarkedet, og danskerne anede ikke, hvad der var op og ned. Nu er der ved at komme ro på igen, og en ny tendens begynder at vise sig.

- Ordretilgangen både på privat- og erhvervsmarkedet er nu igen støt stigende, og det viser sig faktisk, at kunderne ikke længere er så fokuserede på tilskud. De vil gerne være fri for at være bundet op på en lovgivning, der pludselig kan ændre sig, forklarer Jørgen Due Thomsen.

Anlæg der passer til forbruget
Danskerne skal tænke solceller på en lidt anden måde i dag end tidligere. Politikerne lægger op til, at vi skal bruge strømmen, når den produceres, og derfor er det vigtigt at få et anlæg, der er dimensioneret efter samtidighedsforbruget i husstanden.

- Med et korrekt dimensioneret anlæg, hvor husstanden selv bruger mest muligt af den producerede strøm, er det mindre afgørende, hvor meget man kan få for den strøm, man sælger til nettet. Politiske beslutninger har derfor ikke længere den samme betydning på den lange bane, siger Jørgen Due Thomsen.

Danskerne er ved at forstå budskabet om, at det ikke er tilskuddet, som er afgørende, men besparelsen på elregningen, og den kan ifølge Jørgen Due Thomsen mærkes nærmest fra den dag, solcellerne bliver installeret.

Tryghed spiller en større rolle i dag
I dag spiller tryghed i købet en større rolle. Købsbeslutningen centrerer sig ifølge EnergiMidt ikke længere kun om at få det størst mulige anlæg og tjene kassen, men mere om at gøre en økonomisk fornuftig og grøn investering.

- Kunderne efterspørger i højere grad gode garantiordninger, vejledning og valide beregninger. I slutningen af 2012, hvor markedet gik amok, var det nok ikke alle, der fik undersøgt tingene ordentligt, men det gør man i dag. Beslutningsprocessen er blevet længere, og kunderne lægger vægt på at købe hos en erfaren aktør, der også er her om 2, 5 eller 10 år, fortæller Jørgen Due Thomsen fra EnergiMidt.

- Selv om vi har installeret mange anlæg, har vi fået meget få klager. Vores solcelleanlæg havde ingen problemer med at blive siddende på tagene under de to voldsomme storme, som vi lige har haft, så det siger lidt om, hvor robuste de er. Det har stor betydning for kunderne, at man som leverandør af solcelleløsninger kan trække på en årelang erfaring, og at man også er her i fremtiden, så kunden får en garanti, der kan bruges til noget. Mange kolleger har forladt branchen, lige så hurtigt som de kom. Vi er her endnu, fordi vi har en stærk forretning, og fordi vi har formået at tilpasse os efter markedet, forklarer Jørgen Due Thomsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093