23948sdkhjf

Digital byggeplads øger effektiviteten på DNU

Med projektet ”3D-anvendelse på byggepladsen” har DNU sat stikket i til den digitale byggeplads. Evalueringsrapporten viser både øget effektivitet og stor tilfredshed blandt håndværkerne.
- Jeg havde aldrig haft en iPad i hænderne før og var da lidt betænkelig ved det. Men i dag tænder jeg den ofte derhjemme om aftenen. Og når man sidder i ro og mag med tegningsmaterialet, opdager man da indimellem noget, som skal ændres.

Knud Mogensen er en af de syv stødbajser fra MT Højgaard, der har stiftet bekendtskab med tablet-teknologien som led i projektet ”3D-anvendelse på byggepladsen”. Projektet blev indledt i maj 2013, hvor MTH-håndværkerne og kollegaer fra Jakon fik udleveret iPads sammen med en invitation til et introducerende kursus.

Bedre flow, højere kvalitet og større arbejdsglæde
Projektet finder sted på DNU-byggepladsen. Det er opdelt i to forskellige delprojekter, hvor Jakon har arbejdet med en digital kvalitetskontrol, mens MT Højgaard har givet en digital adgang til de tegninger, som de udførende sjak arbejder efter.

Tegningerne kom tidligere én gang om ugen i tykke ringbind fulde af papirtegningssæt. Så stod ringbindene hos sjakbajsen, som kunne bringe dem med rundt på byggepladsen, hvor de skulle bruges. Med det digitale projekt har alle mand i sjakket adgang til senest opdaterede version i det øjeblik, den er klar, og når håndværkerne selv har brug for at tjekke tegningen.

Dermed er indførelsen af den ny teknologi på byggepladsen med til at give bedre arbejdsflow som følge af færre arbejdsstop. Men også bedre kvalitet i byggeriet og større arbejdsglæde på byggepladsen er nogle af de positive sidegevinster, viser evalueringsrapporten, der er bestilt af projektets styregruppe bestående af blandt andre Projektafdelingen for DNU, Babel, MT Højgaard, Jakon og Dansk Byggeri.

Slut med våde tegninger
Det er især sjakkets mulighed for digital adgang til skitsetegningerne, der forbedrer arbejdsprocesserne på byggepladsen. Den udleverede iPad har sine fordele, når man støber beton eller monterer betonelementer på taget af en otte etagers bygning på en byggeplads, som strækker sig over 300.000 kvadratmeter:

- Før brugte vi en del tid på at vente på, at skitsetegningerne blev leveret, vente på opdateringer og vi skulle også rende mere rundt for at få dem hentet. Derudover fik vi 50 A4-sider i hånden, når vi skulle se en enkelt tegning. I hård vind og regnvejr blev de tit våde og blæste væk. Det slipper vi for nu, hvor skitser og tegninger er tilgængelige på et enkelt skærmbillede på iPad’en, forklarer Knud Mogensen.

Når der er opdateret tegningsmateriale klar, downloader bajser, stødbajser, formænd og funktionærer det til deres iPads fra et gratis fildelingssystem, og dermed er de fleste printversioner overflødige. Ifølge evalueringsrapportens beregninger har det sparet MT Højgaard for print af 16 tegninger, der er revideret tre gange i løbet af projektperiodens første kvartal. I kroner og ører svarer det ifølge evalueringsrapporten til cirka 288.000 kroner.

Alene på grund af den økonomiske gevinst, der er at hente ved at blive digital på byggepladsen, håber Ole Christiansen, formand i Anlægs- og Bygningsgruppen, 3F Aarhus, da også, at der vil være grundlag for at få flere entreprenører i gang med det kompetenceløft, det også er for den enkelte virksomhed, når byggepladsen bliver digital:

- Vi håber, at de øvrige entreprenørvirksomheder på DNU-byggepladsen vil blive inspireret af rapporten. Hvis de gør, er vi parate til at indgå et samarbejde, siger Ole Christiansen.

3F sidder i øjeblikket i drøftelser med Dan Jord A/S om implementering af digital teknologi med udgangspunkt i de erfaringer, der er høstet i MT Højgaard-projektet. Derudover har to bajser hos Poul Pedersen A/S i DNU-byggepladsens sydlige byggespor fået udleveret iPads, så funktionærerne gradvist kan begynde at understøtte håndværkernes arbejde digitalt.

Fakta om projektet ”3D-anvendelse på byggepladsen”
Projektet er...
• Blevet til i et samarbejde mellem DNU og BABEL (et regionalt samarbejde mellem Dansk Byggeri, Aarhus Tech og 3F Aarhus)

• Støttet af Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond og 3F

• Forløbet i perioden april – december 2013

Medvirkende i projektet
• MT Højgaard A/S, betonsjak på 65 mand har fået udleveret iPads til syv håndværkere (bajser og stødbajser) og to funktionærer.

• Jakon A/S, tømrersjak på 25 mand har fået udleveret iPads mv. til tre deltagere til et forsøg med digital kvalitetssikring af fejl og mangler.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078