Ansvaret ligger hos os alle
Næstved Kommune har etableret Center for Bæredygtigt Byggeri for at bevise, at bæredygtige byggeløsninger og vækst ikke er hinandens modsætninger.
Kommunen har derfor blandt andet nedsat Center for Bæredygtigt Byggeri, som skal være medvirkende til, at Næstved bliver foregangskommune inden for bæredygtigt byggeri.
Sara Gundelach Vergo fungerer som projektleder for Center for Bæredygtigt Byggeri. Hun fortæller her om sine tanker omkring bæredygtigt byggeri og ansvaret for, at det udbredes.
Læs også: Bæredygtighed – vinduespynt eller forretning?
- Ansvaret for, at der bygges bæredygtigt i Danmark, ligger hos os alle sammen. Det ligger hos lovgiverne, der sætter rammer for både byggeriets energivenlighed via bygningsreglementet og for boligejernes økonomiske incitamenter med håndværkerfradrag, solcelletilskud osv., siger Sara Gundelach Vergo og fortsætter:
- Ansvaret ligger også hos håndværkere og rådgivere, som skal udføre de bæredygtige byggeri – de er ansvarlige for at dygtiggøre sig, være frontløbere inden for fx energirenoveringens muligheder og faldgruber, certificeringsordninger og bygningsreglementer. De skal kunne rådgive og inspirere boligejerne (og bygningsejere i det hele taget) – og de skal insistere på godt håndværk! De skal være gode til at arbejde sammen på tværs af fag og de skal være lydhøre overfor ønsker og tendenser, både hos boligejere og dem på Christiansborg.
Building Supply spurgte tidligere på ugen Folketingets energiordførere, om det ville være en god idé at stille krav om, at de offentlige institutioner kun må flytte ind i bæredygtigt byggeri. Meningerne herfra var delte, men ifølge Sara Gundelach Vergo er der ingen tvivl om, at det offentlige også skal trække sin del af læsset.
Læs også: Bæredygtighed er en byggepolitisk modedille
- Kommunerne og andre offentlige bygningsejere har et ansvar for at skabe efterspørgsel efter bæredygtigt håndværk – de skal insistere på, at offentlige bygninger bygges og renoveres bæredygtigt. Bæredygtighed er i denne forstand lig den gode brundtlandske definition, som også fx bæredygtighedscertificeringen DGNB bruger: nemlig at økonomi, miljø og sundhed skal vægtes lige højt, siger hun.
Blandt de projekter, som Center for Bæredygtigt Byggeri står bag, hører ”Nybyggerne”, som ikke skal forveksles med programmet på TV2 med samme navn. Tanken er, at en gruppe familier får muligheden for at bygge deres drømmebolig i naturskønne omgivelser midt i Næstved. Deres boliger bliver et resultat af et tæt samarbejde mellem arkitekter, ingeniører og håndværkere samt naturligvis dem selv.
Og netop boligejerne har også et ansvar, mener Sara Gundelach Vergo:
- Vi skal bede om gode råd og ordentligt håndværk – vi skal have huse, der på én gang er sunde, smukke og energirigtige at bo i. Det gælder både, når vi vil renovere og fortsat ønsker et sundt indeklima og når vi bygger nyt og ikke ønsker at bo i et højteknologisk vidunder, som kræver en ingeniøreksamen for at kunne bo i, siger hun.
Artiklen er en del af temaet Bæredygtighed.