Arbejdsmiljøet er et fælles ansvar
[i]I en pressemeddelelse fra Dansk Byggeri i går, lyder det at BAT-kartellet og Arbejdstilsynet insisterer på, at hovedparten af bygge- og anlægsbranchens virksomheder er fløjtende ligeglade med arbejdsmiljøet. Useriøst, siger Dansk Byggeri og opfordrer til samarbejde og medansvar for arbejdsmiljøet.[/i]
- Vi kan altså foreløbig konstatere med sikkerhed, at ca. 9% af hele branchen indtil videre er placeret i niveau 3. Det er fakta, og en noget mere beskeden andel end Arbejdstilsynets oplysninger om, at 56,6% af virksomhederne befinder sig i niveau 3 ved Tilpasset Tilsyn. Det er ikke fair og seriøst, at Arbejdstilsynet lader sig politisk spænde for en sådan melding om, at hovedparten af branchen hverken kan eller vil - og i øvrigt er fløjtende ligeglade med – arbejdsmiljøet og dermed de ansattes ve og vel, siger miljøchef i Dansk Byggeri, Carsten Bekker.
Han har et ganske andet billede af virkeligheden i medlemsvirksomhederne, hvor der udfolder sig store bestræbelser på at sikre, at de ansatte kan arbejde trygt og komme hele hjem til familien hver dag. En del af de virksomheder, der er indtil videre er blevet placeret i niveau 3, har ifølge Carsten Bekker et glimrende arbejdsmiljø, men har fået hæftet 3-tallet på sig grundet rene bagatelagtige forhold. Eksempelvis en leverandør som har undladt at sætte egen etiket på et produkt, som så ikke er i overensstemmelse med virksomhedens arbejdspladsbrugsanvisning, selv om det var det samme produkt.
Dansk Byggeri er vidende om, at en del virksomheder har oplevet, at alene det faktum, at de er i en branche med tunge løft, automatisk udløser et 3-tal - uanset, at man gør en indsat for at minimere tunge løft.
Ifølge Carsten Bekker er der en del – hovedsageligt små - virksomheder, som bryder loven ved ikke at have en skriftlig arbejdspladsvurdering, og de vil i overensstemmelse med reglerne få et 3-tal.
- Men langt de fleste af disse virksomheder har et fremragende materielt arbejdsmiljø, hvor der er en daglig dialog om arbejdsmiljøet i forbindelse med arbejdet, og hvor man passer på hinanden, så ingen kommer til skade. De falder så på formelle overtrædelser, fordi de har svært ved at indse, at arbejdsmiljøet bliver bedre af, at det, de lige har snakket om, skal skrives ned på papir for at overholde loven.
- Og så er der – indrømmet - nogle få små og mellemstore virksomheder, der hidtil har været uden for pædagogisk rækkevidde, og som derfor har gjort sig fortjent til såvel 3-tallet som Arbejdstilsynets fulde opmærksomhed.
Den stil som især BAT-kartellet har valgt at køre mod arbejdsgiverne frygter Carsten Bekker kan ødelægge et ellers traditionelt godt samarbejde.
- Det ville være dejligt, hvis BAT-kartellet brugte flere kræfter på at overbevise egne medlemmer om, at de også har et afgørende medansvar for arbejdsmiljøets tilstand. Jeg savner også, at BAT-kartellet hjalp med at understøtte virksomhederne i bestræbelserne på at opnå et arbejdsmiljøcertifikat i stedet for at nedgøre certifikatet til noget, man kan trække i en automat.
- Det ville være en god hjælp til de virksomheder, der er i gang med certificeringsprocessen, hvis de lokale fagforeninger ville medvirke til at overbevise egne medlemmer om fordelene for alle parter ved, at virksomheden bliver certificeret. En sådan assistance - initieret af BAT-kartellet – har vi endnu ikke oplevet, slutter Carsten Bekker.