23948sdkhjf

Øget økonomisk aktivitet sparker liv i byggeriet

Et boligmarked i bedring, fortsat lav rente og store anlægsprojekter bør give bygge- og anlægsinvesteringerne et tiltrængt boost. Det viser en prognose fra DI.
Selvom 2013 ikke bliver et jubelår for byggeriet, er der ifølge en prognose fra DI grund til forsigtig optimisme. Optimismen bygger på signaler om, at bygge- og anlægsaktiviteten ligesom den øvrige økonomi er ved at vende.

Dermed ligger prognosen fra DI fint i tråd med den analyse, som Deloitte og Dansk Byggeri for nyligt har offentliggjort. Den analyse viser, at stort set alle nøgletal i byggeriet er forbedret i forhold til de seneste år og altså fortsat ventes at udvikle sig positivt.

I prognosen peger DI på fortsat lave renter, stigende boligpriser og offentlige tiltag i form af boligjobordningen, landsbyggefonden og store anlægsprojekter som de faktorer, der skal drive byggeriets comeback og sparke liv i bygge- og anlægsinvesteringerne.

Således forventer DI en vækst i boliginvesteringerne på henholdsvis 3,7 og 3,0 procent i 2014 og 2015, mens erhvervenes bygge- og anlægsinvesteringer skønnes til 4,8 og 3,9 procent for de kommende år.

De private investeringer lader vente på sig
Prognosen viser, at de private anlægs- og byggeinvesteringer inklusiv boligbyggeriet ser ud til at falde i 2013, men allerede i 2014 vil stigende boligpriser vil gøre nybyggeri mere attraktivt og dermed give positive udslag hos de private byggeinvesteringer.

Samtidig bidrager boligjobordningen og landsbyggefondens udvidede rammer til at holde gang i reparationerne.

- Boligmarkedet er fortsat skrøbeligt, men er i bedring, og det forventes at fortsætte. Derfor er der god grund til at tro på, at nybyggeriet af boliger vil stige en smule de kommende år, siger Mathias Secher, konsulent hos DI, til Building Supply.

I prognosen fremgår det, at det er reparationerne, der holder byggeriet oppe på nuværende tidspunkt. Dermed forventes de ikke at stige i de kommende år; tværtimod vil boligjobordningens udløb i 2015 formentlig medføre et fald i reparationerne.

Væksten drives af forskellige faktorer
Den forventede fremgang i 2014 er ifølge DI båret af anlægsinvesteringer, mens byggeriet af erhvervsbygninger først forventes at stige i løbet af 2014.

- Der er fortsat stor overkapacitet af erhvervsbygninger, men efterhånden som der kommer mere gang i økonomien, skal behovet for at bygge nye erhvervsbygninger nok komme tilbage. Vi skal nok bare et stykke ind i 2014 før det sker, siger Mathias Secher.

Overkapaciteten skyldes høj grad et usædvanligt højt niveau for byggeriet op til krisen i 2008.

Se branchestatistikker for bygge- og anlægssektoren her .

Endelig viser prognosen, at et forventet fald i de offentlige bygge- og anlægsinvesteringer i 2015 vil modvirke fremgangen hos de private bygge- og anlægsinvesteringer.

- De offentlige bygge- og anlægsinvesteringer ligger i øjeblikket unaturligt højt som følge af de seneste års mange fremrykninger. I 2015 når vi så til den periode, hvor der er fremrykket fra, og der ventes et stort fald i de offentlige investeringer, forklarer Mathias Secher.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094