Her ser isolerings-boss store muligheder: - Det er sindssygt mange nuller
Særligt en forkortelse optager for tiden Jes Munk Hansen.
- EPBD. Det er bare om at huske det, for det er virkelig et kæmpe tema, fastslår Rockwool-direktøren.
Med Energy Performance of Buildings Directive, som forkortelsen er udtryk for, har EU i den grad oppet ambitionerne, når det kommer til at energieffektivisere Europas bygningsmasse, forklarer Jes Munk Hansen.
- Der fandtes allerede EU-lovgivning, men den var blød som smør. Nu har man fremtrukket mange mål til 2033, og bliver det fuldt omsat, betyder det, at 25 millioner bygninger skal renoveres på mindre end ti år.
150 milliarder euro
Overordnet lægger direktivet op til, at en fjerdedel af den europæiske bygningsmasse skal energirenoveres, og for topchefen hos verdens største producent af stenuldsisolering er der tale om en åbenlys forretningsmulighed.
- Konsulentberegninger viser, at der skal bruges omkring 150 milliarder euro. Om året. Det er sindssygt mange nuller, konstaterer Jes Munk Hansen.
At man når fuldstændig i mål med ambitionerne, bilder han sig ikke ind, og han peger selv på åbenlyse udfordringer. Eksempelvis at det vil kræve en to-tre millioner ekstra ansatte i byggesektoren.
- Men hvis bare halvdelen eller 30 procent bliver gennemført, så får vi virkelig travlt, lyder forventningen.
Samtidig peger Jes Munk Hansen på, at det kan give yderligere medvind til den grønne omstilling, når de enkelte medlemslande hver især skal sørge for at omsætte direktivet til lokal lovgivning inden maj 2026.
- Der sker jo det, at hvert land åbner deres bygningsdirektiver, og det giver anledning til at tale andre tiltag ind også. Så det bliver enormt spændende at følge.
Investerer massivt
Uanset hvordan de landespecifikke planer ender med at se ud, ser Jes Munk Hansen dog en pæn portion europæisk mælk og honning flyde i Rockwools retning de kommende år. Og så gælder det om at være til stede.
- Min agenda er at sikre, at vi har de rigtige fabrikker de rigtige steder, når det her direktiv bliver rullet ud, siger topchefen, der allerede to uger efter sin tiltræden afslørede massive investeringsplaner for den kommende tid.
Det gælder ikke mindst på europæisk grund, og alene de seneste måneder har Rockwool annonceret nye fabriksbyggerier i blandt andet Sverige, Rumænien, Frankrig og Italien.
- Vi ser virkelig ind i en acceleration af renoveringsmarkedet, der kan tage os enormt langt, vurderer Jes Munk Hansen, der dog også ser masser af potentiale uden for EU.
Således er et nyt fabriksbyggeri også på trapperne i England, hvor brandsikkerhed for alvor er blevet et tema, efter en brand i et lejlighedsbyggeri i 2017 kostede mere end 70 mennesker livet.
- Siden er der kommet meget stort fokus på brandhæmmende byggematerialer, og det er også en dagsorden, vi virkelig taler ind i, forklarer Jes Munk Hansen.
Skal være ”betydeligt større”
Samme dagsorden forventer Rockwool at kunne kapitalisere på i USA, hvor flade fabrikstage belagt med solceller indimellem bryder i brand, ligesom man også her oplever et stigende fokus på energieffektivitet. Således er flere nye amerikanske fabrikker i støbeskeen, og senest har koncernen meddelt, at der skal investeres godt 700 mio. kr. i en ny produktionslinje i Mississippi, og også i Indien er der for nyligt annonceret endnu et fabriksbyggeri.
Fra sin direktionsstol kan Jes Munk Hansen således få øje på masser af vækstmuligheder for den danske stenuldsgigant. Om vokseværket fremover kommer til at fortsætte med samme fart som under hans forgænger Jens Birgersson, der på et årti fik fordoblet toplinjen, er han imidlertid ikke klar til at svare på.
- Men gør vi det hele rigtigt, kan man godt regne ud, at vi skal være betydeligt større, lyder det blot.