Farvel til over 100 medarbejdere: - Ikke kompetencerne der haltede
Fremtidsudsigterne blev med et usikre for de 150 ansatte hos gipspladeproducenten Gyproc, da ejerkoncernen Saint-Gobain i 2023 meddelte, at den over 50 år gamle fabrik i Kalundborg skulle lukke.
I foråret 2024 rullede de sidste danskproducerede gipsplader af produktionslinjen, og dette forår flyttes produktionen af akustiklofter også til udenlandske søsterfabrikker.
Fremover kommer Gyproc Danmarks forretning til at bestå af en lager-, salgs- og distributionsorganisation med tilhørende teknisk service og rådgivning, og det har betydet farvel til to tredjedele af de ansatte.
I håbet om at hjælpe de berørte videre i nye job allierede virksomheden sig med kommunens jobcenter, faglige organisationer og outplacement-bureauer, og i en pressemeddelelse oplyser Gyproc, at det er lykkedes at få nær ved alle berørte medarbejdere videre til andre virksomheder i lokalområdet.
Manglende selvtillid
Vejen dertil har blandt andet budt på jobcaféer, speeddating og opkvalificeringskurser, men ifølge fabrikschef Søren Arens har det også krævet et grundlæggende boost af medarbejdernes selvtillid.
Flere medarbejdere har nemlig tilbragt hele eller store dele af deres arbejdsliv på Gyproc, og for nogle var det svært at tro på, at deres kompetencer kunne bruges andre steder.
- Men når vi først fik sat ord som processtyring, warehouse management etc. og på deres faglighed, så var det ikke kompetencerne, der haltede, man derimod selvtilliden og usikkerheden over at skulle videre til et nyt job, fortæller han.
Ud af de godt 100 berørte medarbejdere har langt hovedparten af de fratrådte ifølge Gyproc fået ny ansættelse hos en af de mange lokale virksomheder, der deltog i jobcaféer hos virksomheden, og som i løbet af fire dage i foråret førte til over 400 samtaler. Resten af de berørte medarbejdere, der stadig arbejder på Gyproc frem til lukningen af de sidste fabriksaktiviteter i foråret 2025, er i tæt dialog med lokale virksomheder via flere jobcaféer.