23948sdkhjf

Skjult gift besværliggør boligrenovering (#9)

Problemer med skimmelsvamp og andre miljøproblemer har vist sig langt større end forventet under renovering af halvfjerdserblokke i Holbæk.

I samarbejde med CRM-Byggefakta sætter Building Supply i løbet af denne samt næste uge fokus på de 10 største byggerier, som er blevet igangsat i løbet af 2013. I dag er turen kommet til renoveringen af boligområdet Ladegårdsparken i Holbæk, som er nummer ni på listen.

Miljøskavanker som skimmelsvamp og fortidens synder som asbest, klorparafiner i furer og giftstoffet pcb bundet i maling har givet hovedentreprenør MT Højgaard overarbejde i forbindelse med renoveringen af Ladegårdsparken.

Ladegårdsparken er et boligområde i Holbæk, som i årtier har døjet med et blakket ry, og renoveringen er et led i en helhedsplan, som inddrager alle mulige aspekter af Ladegårdsparkens liv.

I år gik man så i gang med de fysiske forandringer af boligerne. En gennemgribende forandring af 872 lejligheder for knapt en kvart milliard kroner eller for cirka 300.000 kroner per lejlighed, og renoveringsprojektet, som skal gennemføres på to år. Landsbyggefonden har stået for langt størstedelen af finansieringen.

Problemet overgik fantasien
Hovedentreprenør MT Højgaard var klar over, at man renoverede et halvfjerdserkompleks med alle de problemer, som typisk findes i halvfjerdserbyggeri. Alligevel kommer omfanget af problemer bag på MT Højgaards projektchef Peter Simoni.

Før MT Højgaard blev sat ind, var der foretaget nogle prøver, men viste et vist omfang af problemer med asbest og mug, men langt fra i den skala, som har åbenbaret sig.

Der er fundet pcb-gifte på betonelementer, hvor det er bundet i malingen, og blandt andet i affaldsskakter har man fundet større forekomster af skimmelsvamp, end man forestillede sig.

- Det har været meget mere, end vi forestillede os, siger Peter Simoni til Building Supply.

Tidsplanen holdes dog
Og de uventede problemer har skabt behov for en masse ekstra sikkerhedsforanstaltninger for medarbejderne.

Alligevel er tidsplanen ikke påvirket i særlig omfang, siger Peter Simoni.

- Vi holder os næsten på sporet. Næsten alle, som har været genhuset, er flyttet ind igen til tiden, siger han.

Til kamp mod ghettostempel
Ladegårdsparken i Holbæk havnede i år på regeringens famøse liste over såkaldte ghettoer i Danmark.

Det tvivlsomme prædikat har dog ikke haft nogen indflydelse på det, der foregår her og nu. For allerede i 2007 begyndte man i Holbæk at overveje fremtiden for boligområdet, der blev opført midt i 70'erne i byens sydvestlige udkant.

Ladegårdsparken er to parallelle rækker af i alt 22 etageboligblokke, som nærmest slanger sig i landskabet. De første blokke, der blev renoveret, ligger længst ude mod Gl. Ringstedvej, og de første beboere flyttede ud af deres lejligheder for at blive genhuset i februar i år, og de løbende genhusninger forløber frem til efteråret 2014.


Fakta om renovering af boligområdet Ladegårdsparken i Holbæk:

• Pris: 264 mio. kr.
• Start: Januar 2013
• Forventet afslutning: Januar 2015

Projektet er fra CRM-Byggefaktas database, som indeholder over 9.000 aktive danske byggeprojekter, dvs. stort set alle byggeprojekter i Danmark.
Se mere om konkrete projekter på www.byggefakta.dk .

Artiklen er en del af temaet Top 10.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125