23948sdkhjf

Region skal låne over tre milliarder til supersygehuse

Både Bispebjerg og Hillerøds nye supersygehuse skal finansieres med milliardlån, da projekterne er blevet dyrere end forventet

3,14 mia. kr. er den lette sum, Region Hovedstaden mangler for at færdigbygge sine to kæmpeprojekter Nyt Hospital Bispebjerg og Nyt Hospital Nordsjælland.

Og nu har regionen altså fået den nødvendige lånedispensation fra Sundheds- og Indenrigsministeriet.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Nyt Hospital Nordsjælland i Hillerød er finansieret med 40 pct. statsstøtte, mens resten betales af regionen. 

Den samlede byggepris har dog vist sig noget højere end først antaget grundet blandt andet stigende materialepriser og renter. Derfor mangler byggeriet nu i omegnen af 2,4 mia. kr., skriver Sjællandske Nyheder.

For Nyt Hospital Bispebjerg er historien mere eller mindre den samme. 

Forsinkelser, der blandt andet resulterede i at de italienske totalentreprenører på projektet fik ophævet deres kontrakt. Herefter blev projektet sendt i udbud igen med en hemmelig strategi, der skulle få projektet tilbage på ret køl.

Fra kredit til lån

Balladen omkring byggeriet har dog resulteret i stor usikkerhed om, hvad den endelige pris på projektet bliver. I en rapport har Region Hovedstaden tidligere udtrykt, at man er "stærkt bekymret" for, hvad de samlede omkostninger ender på. 

Ifølge Sjællandske Nyheders oplysninger er forventningen, at der skal lånes penge til projektet for omkring 740 mio. kr., hvilket altså sender den samlede byggekredit op på 3,14 mia. kr. for de to sygehuse.

Byggekreditten omdannes senere til lån i takt med renteudviklingen for at mindske administrative omkostninger og sikre fleksibiliteten i finansieringen, skrives det i sagsfremstillingen til regionsrådet, som Sjællandske Nyheder er i besiddelse af.

Renten er variabel og var i midten af september 2024 på 3,55 pct. Forventningen er, at renten på et 25-årigt lån vil ligge mellem 3 og 3,5 pct., når byggekreditterne bliver omdannet til lån. Disse udgifter er medtaget i budgetterne for begge projekter.

Nyt Hospital Nordsjælland forventes færdiggjort i 2026, mens Nyt Hospital Bispebjerg skal stå klar til brug året efter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109