23948sdkhjf

Spæncom vil revolutionere indeklimaet på kontoret

Præfabrikerede huldæk med køleslanger har været på markedet i fire år, men mangler det endelige kommercielle gennembrud.
Hvide kunststofslanger støbt ind i huldækket fra fabrikken. Det er Spæncoms bud på et bedre indeklima i kontorbygninger, idet bygningen nedkøles ved hjælp af vand, så der opnås et lavt energiforbrug og et behageligt indeklima uden trækgener og store temperaturudsving.

Det præfabrikerede huldæk, Termomax, mangler dog sit endelige gennembrud.

- Det virker som om, at rådgiverne er usikre på, hvordan det nye byggeri skal projekteres med dette forholdsvis nye produkt. Vi har været på markedet i tre-fire år med Termomax, men vi mangler det endelige boom, selvom der er god økonomi i løsningen med besparelser på både anlægsomkostninger og driftsomkostninger, siger marketing- og HR-chef hos Spæncom, Per Bachmann.

Køle lokalerne ned
I kontorbygninger er den største energiudfordring at køle lokalerne ned. For at give det bedste indeklima, så fungerer betonelementerne fra Spæncom som et kuldelager, fordi elementerne om natten køles ned ved hjælp af koldt vand, der pumpes rundt i de indstøbte rør. I dagtimerne trækker de nedkølede betonelementer overskudsvarme ud af rummet.

Spæncom har leveret Termomax til fire forskellige projekter, hvor de mest markante er Middelfart Sparekasses domicil i Middelfart og Cowis domicil i Aalborg.

Grundvand i slangerne
Hos Trigon i Frederikshavn er hovedsædet også bygget med huldækkene fra Spæncom.

- Her har Trigon brugt grundvandskøling, som udelukkende kører over et varmepumpeanlæg, til at køle kontorbygningen ned, og det holder temperaturen konstant og indeklimaet passende uden brug af energikrævende luftkølingsanlæg, fortæller Per Bachmann.

Termomax produceres i Aalborg. Her har Spæncom det rette udstyr til at producere det præfabrikerede termoaktive huldæk.

Mindre energi i produktionen
Også i produktionen af betonelementerne er der fokus på energiforbruget og dermed den samlede bæredygtighed. Et mindre energiforbrug er et af de punkter, som produktionen bliver målt på hos Spæncom. Og de tre forskellige produktionssteders energiforbrug i Danmark bliver vejet mod hinanden hver måned.

- Der er sket en masse forbedringer igennem tiden. Hærdefølere og isolerede støbekasser har gjort, at vi ikke bruger så meget energi på at støbe, som vi har gjort tidligere, fortæller produktionsformand ved Spæncom, Søren Batsberg, der har arbejdet i virksomheden i 41 år.

Procesvand
Disse tiltag har været med til at sænke forbruget af el, gas og varme per tons producerede elementer med 14 procent og forbruget af vand med 17 procent.

- I mange år har vi ligeledes brugt procesvand i produktionen af betonelementer og støbt med selvkompakterende beton, der både minimerer energiforbruget og giver et bedre arbejdsmiljø, siger Søren Batsberg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109