23948sdkhjf

Var ikke planen: Nu går 650 millioners ghetto-renovering foran

Renoveringen af og omkring 536 almene boliger i Viborg bliver foregangsprojekt for andre byområder i Danmark

Jorton er godt i gang med at give de karakteristiske gule boligblokke i Ellekonebakken i Viborg et tiltrængt løft.  

Arbejderne i det tidligere ghettoområde skal ikke kun være til gavn for beboerne og byen, projektet er også et af de første i landet, der får midtvejscertificering under DGNB’s nye kriterier for byomdannelse.

- Oprindeligt havde vi ikke planlagt at gå efter en certificering – vi er rigtig glade for dette kvalitetsstempel – men for os har det været vigtigt at få lavet en rigtig god plan, der forandrer Ellekonebakken fra et isoleret område, til et rigtigt godt og attraktivt byområde, siger direktør i Boligselskabet Sct. Jørgen, Ole Nielsen, i en pressemeddelelse.

Om Ellekonebakken i Viborg

Ellekonebakken hører under Boligselskabet Sct. Jørgen og er beliggende på Guldstjernevej, Firkløvervej og Ellekonebakken i Viborg. 

Bebyggelsen er opført i årene 1966-1990, og i 2018-2019 var området på den såkaldte ghettoliste.

Der er i øjeblikket 536 boliger på Ellekonebakken og cirka. 1.000 beboere. Med helhedsplanen for området nedlægges 60 boliger. Det sker i forbindelse med lejlighedssammenlægning og strategisk nedrivning.

Kilde: Boligselskabet Sct. Jørgen

Jorton vandt i sommeren 2022 totalentreprisen på den centrale del af helhedsplanen for Ellekonebakken med et bud på 506 mio. kr. Helhedsplanen er støttet af Landsbyggefonden og koster cirka 650 mio. kr.

I dag er der 536 almene boliger på Ellekonebakken, som er opført i årene 1966-1990, og cirka 1.000 beboere. Der nedlægges 60 boliger som led i forandringen af området.

Genbrug

DGNB certificeringen, der er godt på vej til området, handler både om byggeriet, miljøet og det sociale aspekt. Som ét element i arbjeder har der været fokus på genbrug af byggematerialer.

- Et eksempel her er køkkenerne, som i mange tilfælde var rigtig fine. Her har vi haft en aftale med Røde Kors byggegenbrug, der har hentet og videresolgt dem. De har også været forbi byggepladsen hver uge og hente fraskær og andre materialer, der har været i overskud, fortæller Ole Nielsen.

Også mursten fra de nedrevne bygninger er blevet renset og genbrugt.

Den endelige certificering kræver yderligere indsats og vil fokusere på at færdiggøre de igangværende projekter, samt implementere nye initiativer som bydelshuset Midtpunktet, der vil fungere som et samlingspunkt og fremme fællesskab og social interaktion.

Bydelshuset ventes at koste 40-50 mio. kr. og bliver cirka 3000 bruttoetage, hvoraf cirka 400 kvm disponeres til erhvervslejemål.

Ombygningen af Ellekonebakken begyndte i februar 2023, og projektet ventes at stå helt færdigt i 2027.

Arbejderne på Ellekonebakken

Modernisering af 270 etageboliger med nye køkkener og badeværelser, udskiftning af vinduespartier mellem boliger og altaner, nye udendørs altaner og nyt ventilationsanlæg.

Ombygning af 130 boliger til større og lettere tilgængelige boliger.

Renovering af 64 rækkehuse, hvor der også vil komme en modernisering af boligerne med nyt køkkener, døre og vinduer.

Facaderne vil også få et løft, med nye tage, glaspartier, mønster i murværket og de nye udendørs altaner

Forventningen er, at selve bygge- og anlægsarbejdet vil tage 3,5-4 år.

Kilde: Boligselskabet Sct. Jørgen

Viser vejen

Udover pilotprojektet i Ellekonebakken er det blandt andre Vollsmose i Odense og Tingbjerg i hovedstadsområdet, der er på en fælles rejse om DGNB Byområde-certificering efter nye standarder.

Der arbejdes med de tre områder på samme tid, og Ole Nielsen håber, at de to andre projekter kan hente inspiration fra arbejdet i Viborg.

-  Det er i hvert tilfælde målet. Det giver jo rigtig god mening, at de andre områder kigger til, hvad der er sket her og bruger det, vi har lært, i deres arbejde, siger Ole Nielsen.

Der er også gennemført dyre-og planteregistrering i området, for at sikre, tage hensyn og videreføre naturen i Ellekonebakken, hvor der også er planlagt yderligere tiltag, der trækker naturen ind i byområdet.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109