23948sdkhjf

Letbane bliver forsinket

En række "særlige udfordringer" med anlægsarbejdet får skylden for, at åbningen af den nordlige del af Hovedstadens Letbane skydes til 2026

Dele af Hovedstadens Letbane bliver forsinket. 

Udfordringer omkring broerne over Hillerødmotorvejen i Gladsaxe er så store, at åbningen af den nordlige letbanestrækning først sker i sommeren 2026. 

Hidtil har planen ellers været, at den nye letbane skulle åbne i efteråret 2025, men nu sker det altså kun på den sydlige strækning mellem Ishøj og Rødovre Nord. 

- Hensynet til fremkommeligheden for den øvrige trafik har vist sig at være vanskeligt, hvilket har påvirket arbejdets fremdrift, forklarer projektdirektør Henrik Bendsen fra Hovedstadens Letbane i en pressemeddelelse.

- Dette kombineret med en række uforudsete udfordringer i konstruktionsfasen, udskiftning af store mængder blødbundsjord, samt mangel på nødvendigt og specialiseret materiel og ressourcer betyder, at vi ikke kan åbne hele strækningen samtidig, forklarer projektdirektøren også.

Anlægget af letbanestrækningen ved broerne over Hillerød-motorvejen har givet projektet det, der betegnes "ekstraordinært store udfordringer", både med hensyn til konstruktionerne og da det har været nødvendigt at forlænge trafikomlægningerne af hensyn til de øvrige trafikanter på ruten.

Melding om åbning i 2025

Med åbningen af ruten fra Ishøj til Rødovre Nord vil letbanen betjene halvdelen af den 28 km lange strækning, tre ud af seks S-togsstationer og cirka en tredjedel af de passagerrejser, der forventes at være på hele strækningen.

Inden letbanetogene kan sendes ud på strækningen mellem de første 12 stationer i 2025, skal det sidste anlægs- og skinnearbejde færdiggøres. Samtidig venter en række tests.

Testkørslerne er også grundlaget for den endelige myndighedsgodkendelse, hvor Trafikstyrelsen giver tilladelse til at køre med passagerer. 

I den forbindelse påpeger letbanen, at tilladelsen er afhængig af, at tests og dokumentation er i orden og kan først udstedes kort tid før, at letbanen er klar til åbning. Derfor vil den konkrete åbningsdato blive annonceret i løbet af sommeren 2025.

Fakta: Åbningen af Hovedstadens Letbane

  • Hovedstadens Letbane åbner for driften på de 12 stationer mellem Ishøj og Rødovre Nord.
  • Det forventes, at driften vil foregå med et 10-minutters interval, indtil hele strækningen er i drift.
  • Den nordlige del af letbanestrækningen vil fortsat blive betjent med højfrekvent bus, indtil Letbanen åbner på hele strækningen.
  • Hovedstadens Letbane er ejet af Region Hovedstaden samt de 11 kommuner Ishøj, Vallensbæk, Hvidovre, Albertslund, Brøndby, Rødovre, Høje-Taastrup, Herlev, Gladsaxe, Glostrup og Lyngby-Taarbæk.
  • Hovedstadens Letbane forventes ifølge passagerprognosen at transportere ca. 14 mio. passagerer om året fra 2030.

Kilde: Hovedstadens Letbane

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062