23948sdkhjf

Anklagere kræver hårdere straf til far og søn i svindelsag

Mørtelværk, minigravere og andre maskiner i sag om leasingsvindel har aldrig eksisteret, siger anklagere

Efter en helt ekstraordinær forsinkelse i en sag om svindel for omkring 80 mio. kr. med leasing af maskiner til et entreprenørfirma, er Østre Landsret torsdag gået i gang med finalen.

De påståede forbrydelser skete især fra 2006 til 2008 i firmaet FH Byg Aps., og først nu, altså cirka 16 år senere, ventes retssystemet snart at kunne sætte det endelige punktum.

Det kriminelle består ifølge anklagemyndigheden i, at minigravere, mørtelværk og andre maskiner ikke fandtes i den virkelige verden, og at 22 leasingselskaber blev ført bag lyset sig.

- Ikke en eneste oplysning er fremkommet om, at maskinerne eksisterer, siger specialanklager Morten Ebbe Nielsen torsdag i landsretten.

- Mange mennesker har været ude for at lede efter maskinerne, men de er ikke fundet, fortæller han.

Konklusionen er, at de fakturaer, som leasingkontrakterne byggede på, var fiktive og indholdsløse.

De tiltalte er far og søn fra FH Byg Aps. samt en tredje mand, som især er tiltalt for momssvig. De har nægtet sig skyldige og har anket domme afsagt af Københavns Byret.

Efter at have hørt flere end 100 vidner kommer to anklagere torsdag i landsretten med deres afsluttende tale til landsdommere og lægdommere.

Og det viser sig, at de ønsker en markant skærpelse i forhold til de domme, som Københavns Byret tidligere har afsagt.

Den daglige leder, 54-årige BH, bør idømmes ubetinget fængsel i seks år, lyder det.

I byretten fik BH fire et halvt år. Han, der har haft forbindelse til Bandidos-rockere, blev også fundet skyldig i afpresning af en mand i Nordvestsjælland. Offerets afskedsbrev er fremlagt som bevis. Han tog sit eget liv.

Tiltalen blev rejst i 2014, men blandt andet talrige sygemeldinger fra BH fik byretten til at udsætte sagen igen og igen.

Da byretten i 2022 gjorde regnskabet op for de to andre tiltalte, blev straffen gjort betinget. Det skyldtes, at mændenes krav på en afgørelse inden for rimelig tid var blevet krænket, mente retten.

Men anklagerne beder torsdag landsretten om en hårdere kurs. Straffen til BH's far, der er 75 år, bør være fire et halvt år, mens den tredje tiltalte står til tre år, og det skal vel at mærke være ubetinget fængsel. Straffen skal altså afsones, lyder kravet.

Hverken den hvidhårede far eller sønnen ønsker at overvære anklagernes procedure. De forlader hurtigt retslokalet.

Den ene anklager når lige at sige de rituelle indledende ord "høje landsret!", da han afbrydes.

- Farvel, siger den 75-årige op til dommerne bag podiet, da han trasker ud af retslokalet.

Forsvarerne giver deres syn på sagen i den kommende uge, hvorefter landsretten skal votere, før dommen kan afsiges.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.059