23948sdkhjf

Var der allerede: Redder første skoledag efter entreprenørs konkurs

Med en slutspurt, hvor flere opgaver end først planlagt er udført samtidig, er skolebyggeriet Lysningen i Viborg nået i mål til skolestart

Efter at være så gruelig meget ondt igennem med flere entreprenørers konkurs og ekstra millionregninger til følge er der godt nyt for den nye skole Lysningen i Viborg.

Mandag slog den spritnye og 275 mio. kr. dyre skolebygning og kulturhus dørene op til første skoledag for 600 elever.

Det kan eleverne og bygherren, Viborg Kommune, blandt mange andre takke teknikkoncernen GK for. Selskabet overtog to ekstra fagentrepriser, vvs og ventilation, efter den tidligere teknikentreprenør på sagen, Brøndum, gik konkurs i efteråret 2023

Teknikentreprenøren var allerede på plads på det DGNB-guld certificerede projekt - en forudsætning for at blive klar til skolestart, lyder adm. direktør i GK Danmark, Jørgen L. Christensens vurdering.

- Vi havde i forvejen den nødvendige ekspertise og rette bemanding indenfor de to fagområder. Derfor kunne vi hurtigt tage over og sikre fremdriften, fortæller Jørgen L. Christensen i en pressemeddelelse.

- Ellers ville det aldrig have kunnet lade sig gøre, tilføjer direktøren.

Forståelse en forudsætning 

Oprindelig ved starten af byggeriet i 2021, havde GK primært fagentreprisen med at sørge for sprinkling og brandsikring af byggeriet.

Da selskabet overtog VVS- og ventilations-entrepriserne efter konkursramte Brøndum, havde arbejdet efterhånden ligget stille i en del måneder.

På grund af forsinkelserne var det nødvendigt at lave en helt ny tidsplan, hvor flere opgaver måtte udføres samtidig i forhold til den oprindelige plan. Her var samarbejdsvilje afgørende for succes, lyder det fra afdelingsleder Flemming Sønderskov fra GK:

- Vi har heldigvis mødt stor smidighed og forståelse fra de øvrige faggrupper på byggeriet, som har været en forudsætning for, at det kunne lykkes. De andre kunne godt se, at det var i deres interesse, at vi alle blev færdig til tiden, siger han.

Tidligere er det kommet frem, at Viborg Kommune måtte æde en ekstraregning på 13 mio. kr., da GK overtog de to entrepriser efter Brøndums konkurs.

Mange problemer

I forvejen havde mørke skyer samlet sig over Lysningens økonomi. Ad flere omgang er der fundet flere millioner, så den samlede regning er endt omkring 275 mio. kr. 

Allerede i tilbudsfasen måtte det oprindelige udbud annulleres. Desuden viste det sig svært at få udpeget vindere til de 14 udbudte fagentrepriser i det nye udbud, og den økonomiske ramme blev i samme ombæring øget til 230 mio. kr.

Så ramte konkursen i Torntoft & Mortensen projektet. Firmaet havde tømrerentreprisen til 45 mio. kr. på skolebyggeriet. Den blev overtaget af TBS A/S med en prisstigning på det samlede projekt på 15 mio. kr. til følge.

Siden kom så Brøndums konkurs efterfulgt af entreprenørindskiftningen af GK og den medfølgende ekstraregning. 

Lysningen er ikke det eneste projekt, hvor konkursen hos Brøndum har givet grå hår på kommunekontoret og ekstra millionregninger til skatteborgerne i Viborg Kommune.

Også Skals Skole og børnehus, opførelsen af en omlastestation til affaldsselskabet Revas og Nyt Viborg Museum har været ramt.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094