23948sdkhjf

Har sendt 29 elementer på hver 230 ton til havets bund

Dykkere arbejder nu med at etablere en særlig betonkonstruktion ved Lynetteholm

Den kunstige halvø ved København, Lynetteholm, lurer ikke længere kun under overfladen.

På lange stræk er stendæmninger om anden fase af det storstilede og omstridte projekt nu på vej op over vandoverfladen. 

I løbet af juli er 29 betonelementer, der skal beskytte spildevandselselskabet Biofos´ udløbsledning fra rensningsanlægget Lynetten mod vægten af den kommende stendæmning, blevet placeret under vandet. 

Hvert element vejer 230 ton, og de mange elementer er blevet placeret ved hjælp af flydekranen Lodbrok, der en efter en har flyttet betonelementerne fra en pram til deres nye plads under vandoverfladen.

Nu hvor alle 29 elementer er placeret, er dykkere i gang med at tætne mellem elementerne med dug, så man undgår, at der siver sand ned mellem betonelementerne og belaster udløbsledningen. 

Midlertidige ledepæle

I Lynetteholms vestlige stendæmning indbygges en spildevandsledning for Hofor.

Den nye spildevandsledning skal strække sig fra Refshalevej til Nordhavn, og for at sikre, at den kommer til at følge det tracé, stemdæmningen skal anlægges i, har man midlertidigt placeret nogle ledepæle, der skal fastholde spildevandsledningen i den korrekte position, indtil selve stendæmningen er anlagt.  

Aarsleff fik i efteråret tildelt den milliardstore opgave med at anlægge anden fase af Lynetteholm.

I de kommende måneder vil entreprenørkæmpen bygge to af de nuværende arbejdskajer sammen til én. Manøvren skal give bedre plads til de sten, der skal fragtes fra kajerne til de nye stendæmninger, og den sammenbyggede kaj forventes at stå færdig i begyndelsen af oktober måned.

Med den store kontrakt i hånden skal Aarsleff og søsterselskabet VG Entreprenør A/S indbygge 3.153.000 ton sprængsten i de syv kilometer lange moler, som udgør hele perimeteren i fase to.

Den første fase af Lynetteholms perimeter stod færdig i april 2023.

Fakta om Lynetteholm

• Lynetteholms fase 1 består af en 2 km lang stendæmning inkl. en intern dæmning, der adskiller fase 1 og fase 2.

• I fase 2 skal der etableres yderligere ca. 5,4 km stendæmning. Hertil kommer en godt 1,7 km lang midlertidig stendæmning med kystfremspring, der skal bruges til etablering af Lynetteholms kystlandskab.

• Frem til 2026 etableres Lynetteholms stendæmning mod Øresund (den østlige), Lynetteholms stendæmning mod Trekroner (den vestlige) og Lynetteholms stendæmning mod Nordhavn (den nordlige).

• Lynetteholms samlede omkreds bliver ca. 7 kilometer stendæmning.

• Hele Lynetteholm ventes fyldt op om ca. 30-40 år. Til den tid vil landområdet svarer til ca. 385 fodboldbaner - 275 hektar - hvoraf de 60 hektar udlægges til kystlandskabet.

Kilde: By & Havn

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081