23948sdkhjf

Historisk dag for historisk kvarter

Omdannelsen af Viborgs domkirkekvarter, som koster et trecifret millionbeløb, skal ske efter Team Marianne Levinsen landskabs vinderforslag

Det er svært ikke at mærke historiens vingesus, når man nærmer sig Viborg Domkirke, der tårner sig op i byens middelalderkvarter. Her blev konger hyldet, herremænd samlet og forbrydere dømt.

Men det historiske domkirkekvarter skal have nyt liv og udformning, og der er netop sat navn på arkitektholdet, der får æren af at omdanne området. Marianne Levinsen Landskab samt en række samarbejdspartnere har udformet vinderforslaget, der skal revitalisere den historiske bymidte med respekt for kulturarven.

- Vinderforslaget viser en god forståelse for Viborgs historie og for de steder, som skal omdannes. Derfor vil ændringerne også gøre Domkirkekvarteret endnu mere attraktivt for både beboere og turister, sagde Ulrik Wilbek (V), borgmester i Viborg Kommune, ifølge en pressemeddelelse ved præsentationen.

Bag vinderforslaget står Marianne Levinsen Landskab i samarbejde med Christine Waage Rasmussen, Jesper Kongshaug, Lundgaard og Tranberg arkitekter og Wissenberg.

Vinderne af arkitektkonkurrencen om Viborgs domkirkekvarter

Team Marianne Levinsen landskab ApS

Totalrådgivere, ide og designansvarlige: Marianne Levinsen Landskab ApS

Underrådgivere: Ingeniører: Wissenberg A/S

Belysningsdesign: Jesper Kongshaug

Konsulenter: Bevaringsværdier og restaureringsholdninger, vedr. landskab: Christine Waage Rasmussen, landskabsarkitekt, Ph.D

Bevaringsværdier og transformation i forbindelse med bygninger: Lundgaard og Tranberg arkitekter, v. Partner Mikkel Kjærgård Christiansen

Trafikale strategier: Urban Creators

Kilde: Viborg Kommune

Nye samlingsrum

Vinderforslaget binder Domkirkekvarterets mange selvstændige by- og haverum sammen, men understreger ifølge folkene bag samtidig deres særlige karakterer.

Gammeltorv og Stænderpladsen vil stå frem som samlingsrum for byen og være omdrejningspunkterne i Viborgs nye kulturkvarter. 

Projektet har fokus på bæredygtighed og mange af de materialer, der allerede er i kvarteret, genanvendes, så historien også helt håndgribeligt taler med.

Efter præsentationen af vinderprojektet, begynder arbejdet nu for alvor med at omdanne visionerne til virkelighed.

- Domkirkekvarteret er byens hjerte og kulturelle mødested. Området er tæt sammenvævet med den omkringliggende by, og skal fremstå med sin egen karakter med bevarede gamle træer, genbrugte brosten, stemningsfuld belysning, ny møblering og plads til leg, udtaler arkitekt Marianne Levinsen. 

- Kvarteret har potentiale til at blive et genopdaget og attraktivt område for byens borgere, og samtidig være en ny styrket national og international destination; et historisk, unikt og attraktivt byrum med oplevelser for alle, tilføjer hun.

Projektet vil bidrage yderligere til de markante ændringer i Domkirkekvarteret i Viborg, der udover opdateringen af byrum og pladser også tæller et nyt velkomstcenter til rejsende på hærvejen og åbningen af Viborgs nye bymuseum, Museum Wibergis.

Til udvikling af kvarteret lyder Viborg Kommunes hidtidige budget på omkring 150 mio. kr. Til formålet har A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal doneret 47 mio. kr.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127