23948sdkhjf

Skal være "gamechanger" for adgang til grus, sand og sten

Et forskningsprojekt udvikler nye metoder, der skal lette den evige råstof-jagt - og gøre det billigere

Danskerne er på en evig skattejagt. 

Den foregår dybt nede i undergrunden, og skatten er sand, grus og sten.  

Men fremover skal vi kunne bore mindre og med højere succesrate; skattekortet skal nemlig være et digitalt værktøj. 

I projektet Integrate, der er et forskningsprojektpartnerskab med blandt andre Region Midtjylland og Region Syddanmark, udvikles en ny metode til kortlægning af råstoffer som sand, grus og sten og et tilhørende digitalt værktøj til brug i råstofplanlægningen, så det bliver lettere og billigere at finde fremtidens råstofressourcer.

Og behovet er der, lyder det fra Region Midtjylland: 

- Der er stor efterspørgsel på især grovkornede råstoffer som grus og sten, men der er mangel på dem mange steder i Danmark. Så medmindre vi skal transportere dem over lange afstande, sejle dem ind fra Norge eller hente dem på havbunden, skal vi altså finde nye forekomster, som ofte vil befinde sig på større dybde, fortæller geolog og chefkonsulent Flemming Jørgensen fra Region Midtjyllands råstofteam, i en pressemeddelelse.  

I Danmark er det regionerne, der står for at kortlægge råstoffer og udarbejde planer for materialerne.

En undergrunds-scanner 

Projektets udstyr bliv er testet nær Hedensted. Det fungerer helt lavpraktisk ved, at et køretøj - eksempelvis en ATV - kører over området med noget særligt elektromagnetisk udstyr, der kan spændes efter køretøjet. 

Når man så kombinerer geofysisk data med input fra geologer, fysikerne og bore-logs og bygger en intuitiv brugerflade ovenpå, vil man få et "banebrydende" nyt værktøj, lyder det fra Mats Lundh Gulbrandsen, der leder projektet og til daglig leder den geovidenskabelig forskning hos softwarevirksomheden I-gis. 

- Det vil eksempelvis kunne svare på, hvor mange kubikmeter grus eller sten der ligger og på hvilken dybde, forklarer Mats Lundh Gulbrandsen. 

Der går endnu et par år, inden projektet har værktøjet klar til alment brug. Men når det sker, er det ikke kun interessant indenfor landets grænser.  

Mats Lundh Gulbrandsen ser et muligt globalt marked for det dansk-udviklede værktøj:

- Vi håber og tror på, at det kan blive lidt en gamechanger i forhold til, hvordan man laver geologisk kortlægning fremover, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156