23948sdkhjf

Med tusindvis af timer i maskinen er ergonomi et afgørende konkurrenceparameter

Hos en af landets største forhandlere af entreprenørmaskiner, Zeppelin Danmark, kredser en væsentlig del af strategiplanerne om ergonomi- og sikkerhedsteknologi

50-årige Søren Lind har kørt gravemaskiner 40 timer om ugen, siden han var 17 år.

Han er ikke i tvivl om, at hans arbejdsliv for længst ville være slut, hvis det ikke var for små men vigtige ændringer i maskinerne, der betyder, at han både fysisk og psykisk kan holde til det opslidende arbejde.

En maskinfører tilbringer knap 2.000 timer om året i sin maskine, og med forventeligt 50 års arbejde er det rigtig mange timer Anders Thomsen, produktchef hos Zeppelin Danmark

Hos Zeppelin Danmark, en af landets førende forhandlere af entreprenørmaskiner, udgør ergonomi- og sikkerhedsteknologi en central del af virksomhedens strategiplaner.

Således betragtes evnen til at imødekomme markedets behov for maskinernes indretning som "en af de vigtigste nøgler til at fastholde og vinde markedsandele".

– Det giver sig selv, at det er afgørende for at fastholde og tiltrække nye kunder, at vi hele tiden optimerer, siger Henrik Stordal, adm. direktør hos Zeppelin Danmark.

- Der er ingen tvivl om, at landets maskinførere har lange arbejdsdage og øgede krav til præcisionsarbejde. Hvis vores maskiner ikke hele tiden optimeres, og lige kan det ekstra, så understøtter vi ikke vores ønske om at skabe de bedste rammer for maskinførerens arbejdsmiljø, tilføjer direktøren.

Arbejder længe

Ifølge det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er maskinføreres tilbagetrækningsalder så høj, at de er blandt de tre erhverv, der forventer at arbejde længst. 

– En maskinfører tilbringer knap 2.000 timer om året i sin maskine, og med forventeligt 50 års arbejde er det rigtig mange timer, konstaterer Anders Thomsen, produktchef hos Zeppelin Danmark, og tilføjer:

- Vi har set et stort behov i markedet for skræddersyede maskiner, og tallene viser, det virker. Det er fantastisk for branchen, at maskinførere arbejder så længe, for der er enorm mangel på arbejdskraft.

Anders Thomsen peger i den forbindelse også på betydningen af sikkerhed.

Hvornår har du tænkt dig at trække stikket?

Den forventede tilbagetrækningsalder varierer meget på tværs af faggrupper, viser en undersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. 

På spørgsmålet "Ved hvilken alder forventer du at forlade arbejdsmarkedet helt?" ligger maskinfører på en tredjeplads med 68,6 år. Kun grupperne "Undervisere og forskere ved universiteter" samt Læger med en forventet tilbagetrækningsalder på henholdsvis 69 og 68,8 år ligger højere.

Med relevans for bygge- og anlægsfeltet finder man "Ingeniører og arkitekter" samt Elektrikere på plads nummer ni og 10. Disse grupper forventer samlet set at forlade arbejdsmarkedet i en alder af henholdsvis 67,8 og 67,6 år.

Den gennemsnitlige forventede tilbagetrækningsalder er 67,0 år.

Se den forventede tilbagetrækningsalder for alle jobgrupper

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

– For at undgå ulykker og fejl skal en maskinfører være klar i hovedet i alle de 10 timer, han arbejder om dagen. Det er her, vi via teknologien har formået at udvikle hjælpesystemer, der betyder, at føreren ikke bliver stresset og udmattet, siger Zeppelins produktchef.

Hos Søren Lind har netop den teknologiske udvikling af maskinerne haft enorm betydning for han arbejdsliv:

– Nogle af de ting, der er kommet på rent teknologisk, er noget, jeg har efterspurgt i mange år. For eksempel automatisk afretning gør alverden til forskel for mig og mange andre maskinfører, for det betyder, at vi i langt højere grad kan koncentrere os, siger maskinføreren.

Artiklen er en del af temaet MXtra - Maskin- og materiel.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141