23948sdkhjf

Anderledes byggeproces skal bryde uvaner

Der er store besparelser at hente, når bygherre, rådgivere og entreprenør sidder sammen rundt om bordet fra et projektets spæde start. Det viser erfaringer fra etageboligbyggeri

En femetages rødstensejendom på et gadehjørne i Fredericia gør ikke umiddelbart meget væsen af sig. Men projektteamet bag det nybyggede ”MiniCO2 Etagehus Digital” har gjort en dyd ud af at gennemføre en anderledes byggeproces, der bryder med udbredte vaner i byggebranchen.

- Undersøgelser har vist, at omkring 10 pct. af byggeriet går til spilde på grund af fejl og mangler i processen, og at op mod 30 pct. af tiden på byggepladser er uproduktiv, fordi den går med venten eller fravær. Al det spild af både materialer og tid har en høj pris, både økonomisk og i forhold til klima og miljø.

- Det er de udfordringer, som vi prøver at tage livtag med ved at eksperimentere med en mere effektiv byggeproces. Det handler om ressourcebevidsthed i bredeste forstand, siger projektchef Peter Fangel Poulsen fra Realdania By & Byg.

Samarbejde og digitalisering er gået hånd i hånd i projektets metode, hvor udvikling og brug af fælles digitale planlægningsværktøjer har betydet, at selve byggeprocessen er forløbet smidigere, end det ofte ses.

Hvor et gængs byggeprojekt først bestilles af en bygherre og designes af en rådgiver, som herefter bestiller en entreprenør til at sørge for, at huset bygges, er det langt hen ad vejen anderledes med MiniCO2 Etagehus Digital.

Huset er bygget to måneder hurtigere end forventet ved projektets start, 8 pct. under budget og med blot 1,2 pct. uforudsete udgifter Peter Fangel Poulsen, projektchef fra Realdania By & Byg

Entreprenøren med i planlægningen

Bygherre, rådgivere og entreprenør har fra starten siddet sammen rundt om bordet.

- Entreprenøren, som normalt først kommer ind i billedet, når man har et færdigt projekt til udførelse, har dermed kunnet bidrage med vigtig viden om bygbarhed, der har kvalificeret bygningsdesignet og hele projektet, samtidig med at entreprenøren har fået indgående forståelse for og stort ejerskab til projektet fra starten, fortæller Peter Fangel Poulsen.

"Kogebogen" til MiniCO2 Etagehus Digital

Produktionsgrundlaget har blandt andet rummet en komplet 3D-model af byggeriet, udførelsesbeskrivelser, komplette materialeopgørelser, byggetakt med mere, så man efter endt planlægning groft sagt bare kunne gå i gang med at bygge. 

Dermed har der været en høj grad af entydighed omkring projektet, og en del fejl er opdaget i planlægningsfasen i stedet for først i byggefasen.

Kilde: Realdania By & Byg

Projektteamet, som har bestået af Vilhelm Lauritzen Arkitekter som totalrådgiver i samarbejde med Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, MT Højgaard Danmark som hovedentreprenør og HD Lab som rådgiver på den digitale del af projektet, har fra et tidligt tidspunkt udvalgt projektets it-værktøjer. 

Med afsæt i disse værktøjer er hele byggeprojektet planlagt i detaljer ved, at parterne i fællesskab har sammensat og løbende forfinet et såkaldt digitalt produktionsgrundlag, der har fungeret som en ”kogebog” for byggeriet.

Hurtigere og billigere

Målsætningerne for den særlige samarbejdsmodel har været forkortet byggetid, færre uforudsete udgifter, minimering af fejl, mangler og materialespild samt reduceret CO2-udledning.

- Huset er bygget to måneder hurtigere end forventet ved projektets start, 8 pct. under budget og med blot 1,2 pct. uforudsete udgifter, fortæller Peter Fangel Poulsen.

Desuden opnåedes parterne en CO2-besparelse fra selve byggefasen, svarende til en 12 pct. reduktion i projektets samlede LCA, når materialespild og transport til og fra byggepladsen medregnes og forholdes til grænseværdierne i Den Frivillige Bæredygtighedsklasse.

- Ved at undgå omarbejde både i byggeprocessen og efterfølgende har vi nedbragt materialespildet til 4,7 pct., altså lidt over en halvering af det anslåede generelle spild i byggeriet, og som en meget væsentlig og usædvanlig gevinst ved projektet, er huset afleveret 100 pct. mangelfrit, siger Peter Fangel Poulsen.

MiniCO2 Etagehusene

Realdania By & Byg opfører fem bygninger side om side i Kongensstræde i Kanalbyen i Fredericia. Ud fra hver sit fokus skal byggerierne belyse, hvordan man kan nedbringe ressourceforbrug og CO2-udledning i etagebyggeri.

Tre af byggerierne opføres som monomaterielle huse med sigte på at udlede mindst mulig CO2 ved maksimal anvendelse af hvert sit gængse byggemateriale. Andre to byggerier afprøver, hvordan man gennem forskellige måder at tilrettelægge og udføre byggeprocessen på kan minimere CO2-udledning og ressourceforbrug i det hele taget.

De fem huse er:

  • MiniCO2 Etagehus DIGITAL - opført
  • MiniCO2 Etagehus TRÆ - opført
  • MiniCO2 Etagehus TEGL – under opførelse
  • MiniCO2 Etagehus PRÆFAB – under planlægning
  • MiniCO2 Etagehus BETON – under planlægning

Kilde: Realdania By & Byg

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095