23948sdkhjf

Københavns Kommune vil have flere almene boliger: - Ikke en lukket fest for folk med penge i lommen

En taskforce er kommet med 11 forslag til, hvordan Københavns Kommune skal sikre flere almene boliger i hovedstaden. Byen skal ikke være en lukket fest, siger overborgmester

Billige boliger i København anno 2024 er et sjældent syn, og det vil man i Københavns Kommune nu forsøge at lave om på.

For siden hovedstadskommunen i 2022 indgik en samarbejdsaftale mellem regeringen og Københavns Kommune om at få flere almene boliger i København og skabe en større socioøkonomisk diversitet, har man undersøgt, hvad formlen på dette var.

Undervejs har en taskforce kigget nærmere på, hvilke udfordringer de almene boligselskaber oplever i udviklings- og byggeprocesserne, og det har nu kastet 11 anbefalinger af sig, som i sidste ende skal kaste flere sikre flere betalbare boliger.

Anbefalingerne begejstrer teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL), som har repræsenteret Københavns Kommune i taskforcens styregruppe. Hun mener, at det kun kan "gå for langsomt med at få lovningen ændret".

- Jeg er glad for, at vi nu står med konkrete anbefalinger til, hvordan vi sikrer, at København forbliver en blandet by med betalbare boliger, så der både er plads til direktøren, skolelæreren og gadefejeren, siger Line Barfod i en pressemeddelelse.

Der er særligt én af anbefalingerne, som hun hilser velkommen.

- For mig at se er den vigtigste anbefaling, at staten sikrer, at vi får mulighed for at gøre brug af betingede byggetilladelser og rækkefølge-planlægning, så vi kan sikre, at der rent faktisk kommer almene boliger ud af det, når vi stiller krav om dem, lyder det fra teknik- og miljøborgmesteren.

Ikke kun for de velhavende

I alt har politikerne stillet krav om 346.981 kvm almene boliger i lokalplaner. Dog er det er kun 63 pct., der er udnyttet til konkrete almene projekter. 

De senere år har Københavns Kommune dog forsøgt at løsne bureaukratiske benspænd ved lette de kommunale vilkår for de almene boligselskaber. 

Det er blandet andet sket gennem nedsat byggesagsbehandlingstid, optimeret samarbejde, flere ressourcer til lokalplanlægning og en revidering af det administrationsgrundlag, der gør, at kommunen er i stand til at bruge kravet om 25 pct. almene boliger i flere lokalplansager.

Men der er også brug for handling, hvis antallet af almene byggeriet skal i vejret, mener Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen. Ifølge hende er antallet af almene boliger "alarmerende få".

- København skal være en by, man kan bo i hele livet. Ikke en lukket fest for folk med penge i lommen. Vi skal vende hver en sten i Københavns Kommune, så vi sikrer, at vi fra kommunens side bidrager positivt til udviklingen, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen i en pressemeddelelse.

Kommunale processer reduceres

Borgerrepræsentationen har netop realiseret en af taskforcens centrale anbefalinger, som betyder, at sagsbehandlingen i forbindelse med godkendelser af nybyggeri af almene familie- og ungdomsboliger, bliver gjort kortere. 

Fremover bliver der skåret tre-fire måneder af den kommunale sagsbehandlingstid, da forvaltningen bemyndiges til administrativt at godkende tilsagn om støtte til byggerierne, så disse sager ikke behøver politisk behandling.

Det er også blevet besluttet, at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at give afkald på tillægskøbesummen som led i fortætningen på almene ejendomme. Disse sager vil derfor heller ikke kræve politisk behandling, lyder det.

Desuden vil en delegation fra Borgerrepræsentationen til Teknik- og Miljøudvalget i forhold til garantistillelse for lån til almene byggerier.

Taskforcens 11 anbefalinger

  1. Rækkefølgeplanlægning/betinget byggetilladelse (Er iværksat) – Statens ansvar
  2. Flere ressourcer til lokalplanlægning (Primo 2024) – Kommunens ansvar
  3. Optimeret støttesagsbehandling (1. halvår af 2024) – Kommunens ansvar
  4. Styrket koordinering (Er iværksat) – Kommunens ansvar
  5. Styrket samarbejde i støttesagsprocessen og tydelighed om kommunale vilkår (Er iværksat) – Kommunens ansvar/ Almene boligsektor
  6. Øget digitalisering og bedre data vilkår (Er iværksat) – Kommunens ansvar
  7. Vejledning om delegeret bygherre (Er påbegyndt) – Statens ansvar
  8. Tydeliggøre ansvar/roller ift. BR18 vilkår (Er iværksat) – Statens ansvar
  9. Forlænget gyldighed af byggetilladelser (Er påbegyndt) – Statens ansvar
  10. Mindre kontrol med fravigelser fra AB-systemet (Er påbegyndt) – Statens ansvar
  11. Boligstøtte (Er påbegyndt) – Statens ansvar

Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltning

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079