23948sdkhjf

Kommunes kæmpe Nordic Waste-regning bliver endnu større

Frem til 16. april har kommunen brugt 254 millioner kroner på indsatser efter jordskreddet ved Nordic Waste

Opdateret kl. 14:47

Randers Kommune forventer at bruge mellem 468,2 og 663,4 mio. kr. på indsatser ved Nordic Waste.

Det siger kommunaldirektør i Randers Kommune Jesper Kaas Schmidt på et pressemøde onsdag eftermiddag.

Frem til 16. april har kommunen brugt 254 mio. kr. på oprydning og afværgeindsatser efter jordskreddet ved virksomheden.

På pressemødet siger borgmester Torben Hansen (S), at Randers Kommune siden 19. december har stået i en "ekstrem" situation.

- Vi er i en økonomisk vanskelig situation, og vi har brug for hjælp, siger han.

Jordskreddet ved Nordic Waste i Randers blev offentligt kendt i december 2023. 19. december meddelte Nordic Waste, at virksomheden ville stoppe med at bekæmpe jordskreddet og overlod dermed opgaven til Randers Kommune.

En del af Randers Kommunes samlede udgifter er allerede afholdt, men de forskellige scenarier efterlader udgifter, som ikke er finansieret, for mellem 274 og 469 mio. kr. Det fortæller Jesper Kaas Schmidt på pressemødet.

Et realistisk udfald forventes at ligge i midten af intervallet, lyder det. Det efterlader ikkefinansierede udgifter for cirka 370 mio. kr. for Randers Kommune.

Nordic Waste blev erklæret konkurs 22. januar. Samme dag besøgte statsminister Mette Frederiksen (S) Ølst, hvor virksomheden lå.

Her kaldte statsministeren det "fuldstændig urimeligt", hvis børn og gamle i Randers skal betale for oprydningen.

- Det her er en begivenhed udover det sædvanlige. Det er ikke sket før i Danmark. Randers Kommune står med en kæmpemæssig opgave, og den skal de ikke stå med alene. Derfor betragter vi det også som et nationalt anliggende, sagde Mette Frederiksen dengang.

Siden har Folketinget afsat 205 millioner kroner som garanti for Randers Kommune til at dække afværgeforanstaltninger i forbindelse med jordskreddet.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har efterfølgende sagt, at Randers Kommune ikke skal forvente flere penge fra staten udover de 205 mio. kr., der er afsat. Det skrev DR 19. april.

Jordskred har kostet Randers Kommune millioner

Det enorme jordskred ved Nordic Waste har været et dyrt bekendtskab for Randers Kommune. 

Her kan du få et overblik over forløbet:

  • 19. december 2023 smed Nordic Waste håndklædet i ringen og overlod opgaven med at få et omfattende jordskred ved Ølst under kontrol til Randers Kommune.
  • 22. januar blev Nordic Waste erklæret konkurs ved skifteretten i Randers.
  • Samme dag besøgte statsminister Mette Frederiksen (S) Nordic Waste i Ølst, hvor hun sagde, at Randers Kommune "står med en kæmpemæssig opgave, og den skal de ikke stå med alene. Derfor betragter vi det også som et nationalt anliggende," lød det fra statsministeren.
  • 26. januar oplyste miljøminister Magnus Heunicke (S), at regeringen har sat Kammeradvokaten til at undersøge, om ledelsen eller andre bag virksomheden kan drages til ansvar økonomisk eller strafferetsligt.
  • 30. januar konkluderede en advokatundersøgelse udført for Randers Kommune, at Nordic Waste ikke overholdt miljøgodkendelsen. Kommunen har på den baggrund politianmeldt virksomheden.
  • Efter konkursen i Nordic Waste afsatte Folketinget i februar 205 millioner kroner som garanti for Randers Kommune til at dække afværgeforanstaltninger i forbindelse med jordskreddet.
  • 20. marts meddelte Kammeradvokaten, at DSH Recycling, der er søsterselskab til Nordic Waste og ejer grunden ved Ølst, kan drages til ansvar for jordskreddet ved Ølst.
  • Randers Kommune har rettet et krav mod både konkursboet efter Nordic Waste og mod DSH Recycling på 120 millioner kroner fra hver af de to virksomheder. Det skal dække kommunens udgifter fra december og frem til konkursen 22. januar.
  • 19. april sagde Magnus Heunicke i et interview til DR, at Randers Kommune ikke skal forvente flere penge fra staten ud over de 205 millioner kroner, der allerede er afsat. Han afviser, at det er udtryk for løftebrud.

Kilder: Ritzau, DR, TV2 Østjylland.

/ritzau/

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094