E. Pihl & Søn konkurs
De økonomiske problemer i kølvandet på en kraftig ekspansion har vist sig for omfattende, og bestyrelsen har nu indgivet konkursbegæring.
Det skriver Pihl mandag i en pressemeddelelse, hvor der henvises til de beskrevne problemer i seneste årsrapport:
- Af årsrapporten for 2012 fremgik det, at de væsentligste årsager til Pihls økonomiske problemer var en alt for kraftig ekspansion både i udlandet og i Danmark gennem en årrække, indtægtsførsel af store krav over for tredjemand og ikke hensatte efterarbejder på afsluttede projekter, lyder det.
Samlet har Pihl tabt 671 mio. kr. over de seneste to regnskabsår. Heraf 473 mio. kr. i 2012, hvor tab og nedskrivninger på udenlandske projekter tegnede sig for 525 mio. kr.
Utilstrækkelige nedskrivninger
Ifølge årsrapporten havde Pihl både i december 2012 og i løbet af foråret 2013 indgået aftaler med de mest væsentlige finansielle kreditorer om at sikre solvens og likviditetsberedskab til fortsat drift. Samtidig blev der i forbindelse med offentliggørelsen af årsregnskabet for 2012 annonceret en ændring i ledelsen.
Efter ledelsesskiftet er virksomheden blevet reorganiseret, og nye ledere er sat til at gennemgå projekterne. I denne proces har det vist sig, at de foretagne nedskrivninger og hensættelser på enkelte danske og udenlandske sager har været utilstrækkelige, og der er derfor et større nedskrivningsbehov end hidtil oplyst. Samtidig har det vist sig, at regningen for at færdiggøre et projekt i et forceret forløb gav anledning til øgede omkostninger, som kunden ikke ville betale. Mellemværendet afventer nu en voldgift.
Pihls bestyrelse har i samarbejde med de væsentligste finansielle kreditorer arbejdet på at etablere rammerne for en ny rekapitalisering. Søndag den 25. august stod det imidlertid klart, at det ikke ville være muligt at finde en løsning til at sikre den fortsatte drift.
- Det er således med stor beklagelse, at vi i dag har måttet indgive konkursbegæring over for Skifteretten. Konkursen i Pihl vil have store og vidtrækkende negative økonomiske og menneskelige konsekvenser for mange dygtige medarbejdere, for bygherrer, for partnere og for underleverandører. Det er frygteligt at skulle træffe en beslutning, der vil berøre så mange menneskers og virksomheders dagligdag og økonomiske fundament, skriver Pihl.
Ifølge den seneste årsrapport beskæftigede Pihl-koncernen 2.370 ansatte ved årsskiftet. Konkursen skaber usikkerhed omkring en stribe igangværende projekter; herunder Navitas Park og Bestsellers nye domicil i Aarhus, de meget omtalte Kanalbroer og broen over Inderhavnen i København, FN-Byen og Frederikssundmotorvejen.
Læs også:
Pihl-underskud på 473 millioner
Tidligere MTH-direktør skal lede Pihl