23948sdkhjf

Bygherre ændrer pris og tidsplan for kommende vandværk

Den reviderede entreprisesum for Solrødgård Vandværk er ifølge Hillerød Forsyning nu på 166 mio. kroner

Både pris og tidsplan er blevet ændret for Hillerød Forsynings kommende Solrødgård Vandværk. 

Det nye anlæg skal erstatte Hillerød Forsynings største vandværk - nemlig Frederiksgade Vandværk, som fylder 125 år i år og skal på pension. 

I april 2023 indgik Hillerød Forsyning en partneringaftale med LM Byg og Vand & Teknik om opførelsen. Dengang lød den foreløbige entreprisesum på cirka 100 mio. kr., og planen var, at vandværket skulle stå færdigt ved udgangen af 2025. 

Ifølge en ny pressemeddelelse fra Hillerød Forsyning er den reviderede entreprisesum på 166 mio. kr. Og byggestarten er blevet udskudt som følge af "det omfattende arbejde med at optimere vandværket". Hillerød Forsyning regner nu med at kunne sætte Solrødgård Vandværk i drift i løbet af 2026. 

- Fordi vi bygger et større vandværk end oprindelig planlagt, og vi gør det i en tid med stigende bygge- og anlægsomkostninger, har forsyningen også arbejdet benhårdt på at skære projektet til, så hillerødborgerne får et fleksibelt, topmoderne vandværk, uden at prisen løber løbsk, siger Tue Tortzen, bestyrelsesformand i Hillerød Forsyning. 

- Hillerød Kommunes store vækst betyder, at vandforbruget stiger så meget i de kommende år, at vi simpelthen ikke kan tillade os at vente med at udbygge vores vandforsyning med blandt andet et nyt vandværk – selvom vi også arbejder på metoder, hvor vi renser spildevandet så godt, at det kan genbruges i industrien. Hvis vi venter, vil der om få år ikke være vand nok til hverken private eller kommunens virksomheder, fortæller han. 

Større end planlagt

Af pressemeddelelsen fremgår det, at mens op mod fire pct. af drikkevandet på vandværker typisk aldrig når ud til borgerne, fordi det bruges internt til at skylle jernslam ud af vandværkets sandfiltre og efterfølgende ledes bort som spildevand, kan det kommende Solrødgård Vandværk rense og genbruge skyllevandet.

Det nye vandværk vil også blive forberedt til udvidelser, der på et senere tidspunkt kan blive nødvendige for at sikre en fortsat høj drikkevandskvalitet. Det kan ifølge Hillerød Forsyning for eksempel være blødgøring af vandet, eller det kan være rensning af grundvandet for miljøfremmede stoffer som eksempelvis pesticider eller PFAS.

Bygningen skal certificeres til DGNB-Guld og skal arkitektonisk matche de øvrige bygninger i området, som mange af byens borgere i dag benytter rekreativt.

LM Byg skal stå for ’det ydre’, det vil sige selve opførelsen af råhuset, mens Vand & Teknik skal tage sig af ’det indre’, nemlig design og udvikling af selve vandforsyningsanlægget.

Oprindeligt var det planen, at Solrødgård Vandværk skulle have en kapacitet på to mio. m3 drikkevand om året. Allerede i 2021 blev kapaciteten øget til tre mio. m3, og i de reviderede planer tager Hillerød Forsyning nu højde for, at både bygning og anlæg kan udvides, så kapaciteten kan øges til fire mio. m3, fremgår det. 

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094