Christianitter graver Pusher Street op og bygger nyt
6. april bliver Pusher Street på Christiania gravet op.
Det skriver Berlingske, der har talt med Hulda Mader fra Christianias pressegruppe.
På den såkaldte aktionsdag 6. april vil christianitter og håndværkere grave gaden op, og resten af omverden er også inviteret til at hjælpe til og måske tage en brosten fra den omstridte gade med sig som en souvenir.
- Det her er en invitation ikke bare til københavnerne, men til hele Danmark, siger Hulda Mader til Berlingske.
Mader siger til Berlingske, at beslutningen blev taget på et fællesmødet, som er Christianias øverste besluttende organ, 7. marts.
Ifølge Berlingske har Christiania sammen med blandt andet Københavns Kommune, Københavns Politi, Ældreministeriet og Justitsministeriet arbejdet på en plan, der skal hjælpe med at forandre Pusher Street.
Aktionsdagen 6. april er det første punkt på den plan.
Efterfølgende skal der renoveres og bygges, hvor Pusher Street ligger i dag.
Planen har yderligere to faser. Den anden handler om, at hashhandlen skal skiftes ud med andre aktiviteter, mens den tredje handler om at finde permanente tiltag.
Justitsminister Peter Hummelgaard glæder sig over nyheden og kalder aktionsdagen "et vigtigt skridt mod en permanent lukning af Pusher Street."
- Jeg tror på, at det bliver begyndelsen på enden for den åbenlyse og organiserede narkokriminalitet på Christiania, siger han i en skriftlig udtalelse til Ritzau.
Regeringen er ifølge ministeren klar til bakke op med både finansiering af planen for en fysisk forandring af Pusher Street samt den nødvendige politiindsats i området.
Der er dog først behov for en endegyldig afklaring, for hvordan området på længere sigt skal tage sig ud, så man sikrer, at banderne og pusherne ikke vender tilbage, som man har set før, siger Hummelgaard i udtalelsen.
Tirsdag skrev Social-, Bolig- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse, at regeringen vil afsætte 14,3 mio. kr. til den første fase af forandringsplanen af Pusher Street.
Det sker under forudsætning af, at også Københavns Kommune og Fonden Fristaden Christiania lægger penge i projektet.
Overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen (S), sagde tirsdag, at kommunen indtil videre har afsat to millioner kroner.
- De penge er blandt andet gået til at hjælpe christianitterne med, at der er faglighed bag de planer, der er lagt frem.
- Nu skal vi realisere de planer i fællesskab, siger hun.
/ritzau/